Ministar Horvat s predstavnicima gospodarstvenika i obrtnika razgovarao o problemima

Darko Horvat Hrvatska obrtnička komora
Darko Horvat s predstavnicima HOK-a

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta održan je 4. lipnja prvi radni sastanak ministra Horvata i predstavnika Hrvatske gospodarske komore.

Teme radnog sastanka bile su dosadašnja i buduća suradnja s ciljem rasterećenja gospodarstva.

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore, na čelu s predsjednikom HGK Lukom Burilovićem, izrazili su želju da budu partner Ministarstvu u rješavanju problema poduzetnika i u detektiranju novih. Istaknuto je kako Ministarstvo i HGK imaju mnoštvo zajedničkih tema, a tiču se zajedničkih projekata kao što su podrška razvoju Centara kompetencija, projekt promocije poduzetništva, Seecel, selidba trgovačkog registra i mnogi drugi. Predstavnici komore istaknuli su i spremnost u preuzimanju dodatnih javnih ovlasti, s obzirom da imaju i ljudske i financijske kapacitete.

Ministar Horvat iskazao je spremnost Ministarstva da sasluša probleme na koje nailazi Hrvatska gospodarska komora, a da se zatim donesu konkretni zaključci kako bi se prepreke uspješno riješile.

Ministar Darko Horvat, zajedno s najbližim suradnicima, u ponedjeljak je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta razgovarao s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore. Teme i ovog radnog sastanka bile su dosadašnja i buduća suradnja.

Razgovaralo se o temeljnim problemima i prioritetima u životu hrvatskog obrtnika i općenito u gospodarstvu. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je ministru Horvatu iznio goruće probleme hrvatskog obrtništva, a dotaknuli su se i brojnih međuresornih tema, za koje obrtnici traže podršku nadležnog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ključno je svim obrtnicima omogućiti korištenje sredstava iz EU pa se očekuje pojačana suradnja Ministarstva i HOK-a u tom području. Poseban je naglasak stavljen na problem male trgovine, koja najjače stradava, s obzirom na nepostojanje natječaja u okviru kojih mali trgovci mogu aplicirati za sredstva EU. Ministar Horvat je naglasio kako svaki grad i svako mjesto mora imati modalitet opstojnosti, koji će pružiti simulatan razvoj svih krajeva Hrvatske, a u konačnici dovesti do smanjenja iseljavanja kvalificirane radne snage.

Predstavnici HOK-a ministru su predstavili i problem strukovnog obrazovanja, koje nije u skladu s potrebama na tržištu rada. Strukovno je obrazovanje temelj na kojem počiva razvoj gospodarstva, što je istaknuo predsjednik Ranogajec te dodao da bez stvorene potražnje, neće postojati interes za upis u strukovne škole. Razgovaralo se i o mogućoj izradi zajedničkog akcijskog plana, senzibilizaciji javnosti prema strukovnim zanimanjima i ostalim prioritetima obrtništva.

Ostavi komentar