Ministar graditeljstva: vlasnici oštećenih nekretnina će pokrivati 20% troška obnove nakon potresa u Zagrebu

darko horvat

Darko Horvat, ministar graditeljstva, danas u 11 sati je gostovao u studiju Večernjeg lista.

Prvenstveno se osvrnuo na aktualni Zakon o obnovi Zagreba. Jučer u Saboru na red je došlo prvo čitanje prijedloga navedenog zakona.

Oštećene nekretnine nakon potresa u Zagrebu obnavljat će se po modelu 60-20-20. Dakle, 60% troška obnove snosi država, 20% lokalna samouprava, a preostalih 20% vlasnici oštećenih nekretnina.

Horvat se osvrnuo kako će 20% koje će plaćati građani biti namijenjeno za obnovu zgrada, pri čemu će one biti stručno rekonstruirane te će dobiti seizmički certifikat.

Certifikat podrazumijeva da će nekretnine biti otpornije na potrese nego što su bile do sada.

Iako se postavlja pitanje hoće li neki građani imati potrebnih 20% za obnovu svojih nekretnina ili će dizati hipoteke, Horvat se osvrnuo kako se sada vidi svrha postojanja države.

Upravo novac dobiven kroz poreze i prireze koje ubire država, grad ili općina će se transformirati onima najpotrebnijima kako bi imali elementarne životne uvjete.

Također je dodao kako vlasnik nekretnine može usporedno krenuti u obnovu odnosno rekonstrukciju pri čemu će na temelju zakona imati pravo na priznavanje troškova unutar svojeg limita.

Također se postavlja pitanje hoće li postojati dovoljan broj radnika za obnovu, pošto se Hrvatska suočila s kolapsom građevinskog sektora. Mnogo stručnjaka i radnika otišlo je u inozemstvo.

– Osjetit će se nedostatak radnika i postoji taj strah. Nisu vanka išli samo radnici već i poslodavci, ali takvo stanje nije samo u Hrvatskoj nego i u susjednim zemljama, rekao je Horvat.

Procijenjena šteta od potresa iznosi oko 86 milijardi kuna od čega će više od 40 milijardi osigurati država.

Horvat je rekao kako su sa Zakonom odlučili ići u dva saborska čitanja uz pokrenutu javnu raspravu. Uz to, dobivaju puno prijedloga, pri čemu su slušali građane i struku. Do konačnog izglasavanja zakona preostala su 3 do 4 tjedna, piše Večernji list.

Ostavi komentar