Međimurski sir od slovenskog mlijeka osvojio Dalmaciju

sirevi zrinski
Iz sirane u Šenkovcu ponovno izlaze domaći sirevi

Miješani, polutvrdi i tvrdi kravlji sir pod nazivom Zrinski samo je dio asortimana sireva koji već dvije godine izlaze iz sirane u Šenkovcu. No, sada pod paskom novog vlasnika, Vladimira Balenta koji je revitalizirao napušteno zdanje propale mljekare Zrindol tvrtke Hamer.

I ne samo to, već mu je vizija proširiti proizvodnju i na fermentirane proizvode poput svježeg sira, jogurta, vrhnja i maslaca. Uporište u tome su mu i nedavno dobivena značajna sredstva iz fondova EU (2,1 milijun kuna) koja je nedavno jedini iz Međimurja uspio povući.

Oživio propalu siranu

Novooživljena sirana, koja dnevno preradi, odnosno iz proizvodnje izbaci oko 140 kolutova sira, još je relativno nepoznata u Međimurju. Velikim dijelom, zahvaljujući i slabom plasmanu svojih proizvoda na našem području.

– Trenutno radimo 9 vrsta sireva i to iz kravljeg, ovčjeg i smjese tih dvaju mlijeka, govori za naše novine, direktor Sirane Balent. Tehnologija proizvodnje isključivo nam počiva na tradiciji što će reći da su nam proizvodi iz punomasnog mlijeka i bez ikakvih konzervansa i aditiva. Drugim riječima, uz mlijeko rabimo samo sol i ocat.

Uz tehnologiju koja se stalno poboljšava i kompletnu kompjuterizaciju, sirevi se ipak na tržište ne izbacuju preko noći jer pojedine faze proizvodnje naprosto trebaju vrijeme koje se ničime ne može ubrzati. Budući da se ne radi o svježim sirevima, kolutovi mora određeno vrijeme odstajati i proći fazu zriobe. To naročito dolazi do izražaja kod tvrdih sireva koji u zrioni zriju i više od godinu dana. Doznajemo da tek tada dolazi do izražaja sva punina njihova okusa i mirisa. Takvi sirevi se onda ni ne režu jer su pretvrdi već se jednostavni trgaju i guštaju u malim količinama. Naravno, imaju i svoju posebnu cijenu.

Mlijeko iz Slovenije i Like a tek neznatni dio iz Međimurja

S obzirom da se radi o međimurskoj sirani a Međimurje je poznato po obitelji Zrinski, odabrano je i registrirano upravo to ime za njihove sireve. I to je ujedno i jedina veza s krajem u kojem sirevi nastaju. Naime, glavninu kravljeg mlijeka uvoze iz Slovenije iz tamošnje mljekarske zadruge Ptuj.

– Jednostavno smo bili prisiljeni na taj potez jer mlijeka u Međimurju ali i u Hrvatskoj nema, objasnio je Vladimir. S druge strane, slovensko mlijeko je vrhunske kvalitete i zasada smo vrlo zadovoljni njime. Redovito se kontrolira u Sloveniji a i mi ga pregledavamo u vlastitom laboratoriju. Što se pak tiče ovčjeg mlijeka, ono stiže iz srca Like.

Polutvrdi, tvrdi i miješani sir Zrinski, Međimurski ementaler, Međimurski domaći sir, ovčji sir Delma te premium sir Zrinski kao i skuta, trenutno su proizvodi međimurske sirane koji osvajaju hotele i restorane po Dalmaciji.

– Naši su sirevi s obzirom na tradicionalni način proizvodnje i vlastitu recepturu  u malo višem cjenovnom razredu od uobičajenih sireva po trgovinama, govori nam dalje Vladimir. No još uvijek nismo najskuplji poput paškog sira.

Put do Splita i natrag

Povezanost Sirane i Dalmacije nije slučajna.Naime, Vladimir je godinama radio u splitskoj gradskoj mljekari i u jednom je trenutku odlučio okrenuti novi list u svom životu. Drugim riječima vratiti se u rodni kraj i tu okušati sreću. Naravno, zadržao je poslovne veze, otkupio propalu siranu, preuredio nju, zaposlio ljude i pokrenuo proces izrade sireva.

– Što da kažem, digao sam kredit, zadužio se i sad samo radim i radim, poručuje Vladimir. Želio bi proširiti kapacitete, malo preurediti prostor, kupiti još opreme i napraviti malu trgovinu unutar objekta kako bi i domaći ljudi mogli probati i kupiti naš sir i ostale mliječne proizvode.

A da mu posao dobro ide, odnosno da proizvodi kvalitetnu robu, svjedoče i lanjske nagrade na sajmu u Radgoni gdje je osvojio zlatnu medalju za tvrdi kravlji sir te srebrnu za kravlju skutu.

Ostavi komentar