17.8 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Međimurska županija je u top pet najboljih županija proračunskih analiza

Međimurska županija bila je u našim proračunskim analizama za 2021. godinu u top pet županija s najviše osvojenih prvih pet mjesta, prenosi Župan.hr.

Ta površinom najmanja županija, jedina u Hrvatskoj provodi model za najosjetljivije u zajednici – djecu s poteškoćama u razvoju, još prije 20 godina pokrenuto je stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja što je pozitivno utjecalo na tržište rada.

Jedina je hrvatska regija koju je renomirani časopis Financial Times četiri puta svrstao među najpoželjnija područja Europe za razvoj poduzetništva. Prva je regija u našoj zemlji kojoj je dodijeljen status Europske regije sporta.

U odnosu na broj stanovnika druga je bila po ulaganju u stipendije i školarine te kulturu, treća po ulaganju u civilnu zaštitu, četvrta po ulaganju u sport te peta po ulaganju u zaštitu okoliša i subvencije poduzetnicima. Prva je bila po privlačenju novca iz EU fondova. Po udjelu iz proračuna druga je bila po ulaganju u kulturu i civilnu zaštitu, treća po ulaganju u stipendije i školarine te peta po ulaganju u zaštitu okoliša.

‘Međimurska županija je županija posvećena svojim građanima. Napori uloženi tijekom proteklih godina rezultirali su uzletom vidljivim u mnogim segmentima, ali i u kvaliteti života naših stanovnika. U mnogim područjima smo pioniri: jedini u Hrvatskoj provodimo model za najosjetljivije u zajednici – djecu s poteškoćama u razvoju – pa smo i u 2022. godini s pola milijuna kuna osigurali rad asistenata u vrtićima.

Prije 20 godina pokrenuto je stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurja te našim općinama i gradovima, čime godinama direktno pozitivno utječemo na sliku tržišta rada.

Od 2003. do danas više od 500 mladih dobilo je stipendije u ukupnoj vrijednosti od tri milijuna kuna. Jedina smo regija u Hrvatskoj koju je renomirani časopis Financial Times četiri puta svrstao među najpoželjnija područja Europe za razvoj poduzetništva, odnosno među deset regija najprivlačnijih ulagačima.

Površinom smo najmanja županija u Republici Hrvatskoj, a kad je o gospodarskim trendovima riječ izvozno orijentirana.’ – prokomentirao je dobre rezultate župan Matija Posavec.

Izvoz je 2021. godini dosegnuo 6,6 milijarda kuna, što je za 27,2 posto više u odnosu na 2020., dok je – za usporedbu – ostvaren uvoz u vrijednosti od 3,5 milijarde kuna. Međimurska županija bila je i prva po privlačenju novca iz EU fondova u RH po glavi stanovnika u 2021., te prva u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

Kada govorimo o zaštiti okoliša, upravo je Međimurska županija vodeća po rezultatima dosegnutim u zbrinjavanju otpada, a  općina Belica najuspješnija u zemlji! Prema podacima iz 2021. godine Međimurska županija odvojeno je sakupila 61 % komunalnog otpada, čak 13 jedinica lokalne samouprave imalo je stopu iznad 50 %, a općina Belica najbolja je u Hrvatskoj u odvojenom prikupljanju otpada te prema rezultatima stoji rame uz rame s najnaprednijim europskim sredinama.

Međimurska županija znatno premašuje hrvatski prosjek, a općina Belica sa svojih 80,9% ispunjava znatno više od cilja koji je za odvajanje otpada propisala Europska unija.

Na području kulture, završen je dosad najveći investicijski ciklus u kulturi vrijedan više od 40 milijuna kuna kojim je dobiven novi Muzej nematerijalne baštine – Riznicu Međimurja, nedavno okrunjen nagradom struke. Po mišljenju Hrvatskog muzejskog društva upravo je Riznica Međimurja najbolji stalni postav u Hrvatskoj 2021.

U završnici je – također najveće dosad – ulaganje u zdravstvo u kojem su  zdravstvene ustanove obnovljene, ali i opremljene bolje nego mnoge slične i u razvijenijim dijelovima Europe. Samo od 2017. do danas u Županijsku bolnicu Čakovec uloženo je oko 195 milijuna kuna.

Interventna kardiologija  bolnice, primjerice, četvrta je u Hrvatskoj. Osim ulaganja u razvoj infrastrukture i opreme, sufinancira se boravak roditelja s hospitaliziranom djecom u djelu troškova koji ne pokriva HZZO, a ukinuti su troškovi za prisustvo očeva pri porodu.

Prva je  regija u našoj zemlji kojoj je dodijeljen status Europske regije sporta što ne čudi jer Međimurska županija kontinuiranim ulaganjima jača klubove, udruge, svoju Zajednicu sportskih saveza i udruga.

O razvoju turizma u Međimurskoj županiji dovoljno govore nacionalne i europske nagrade koje osvajamo godinu za godinom.

‘Još jedan jedinstven projekt kojim nastojimo poboljšati život naših građana, posebice onih starije životne dobi, uveden je početkom prošle godine – besplatan autobusni prijevoz za sve umirovljenike, osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom na području Međimurja. Projekt je pokrenut u suradnji sa županijskim udrugama umirovljenika, a financira se iz županijskog proračuna.

I u 2023. godini nastavljamo s ulaganjima, posebice u području obrazovanja i zdravstva, a nastavljamo i s projektima koji su se pokazali iznimno važni za naše građane i unaprjeđenje kvalitete života, poput stipendija za deficitarna zanimanja, sufinanciranje prijevoza za učenike i umirovljenike, boravak roditelja uz djecu u bolnici i sufinanciranje asistenata za učenike i djecu u vrtićima.’ – zaključuje župan Posavec. (L.K.)

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE