17.2 C
Čakovec
Srijeda, 24 svibnja, 2023

Ljubi Kuntariću Nagrada Primorsko-goranske županije za životno djelo

Županijska skupština je u četvrtak, 23. veljače, odlučila da se, na prijedlog HGU Primorsko goranske županije, Nagrada Primorsko-goranske županije za životno djelo dodijeli – posmrtno skladatelju Ljuboslavu Ljubi Kuntariću za cjelokupan glazbeni opus i doprinos glazbenoj umjetnosti kojoj je podario legendarna glazbena djela, te Olegu Mandiću za promicanje antifašizma kao jedne od vrijednosti na kojima počiva Hrvatska.

Ljuboslav Ljubo Kuntarić (1925. – 2016.) rodio se u Čakovcu, a pola stoljeća živio je u Voloskom. Preminuo je 4. listopada 2016. u 92. godini života.

U Varaždinu je pohađao gimnaziju i glazbenu školu, a diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Od 1939. bavio se skladanjem, autor je mnogih popularnih skladbi, inicijator više festivala te pokretač festivala Melodije Istre i Kvarnera. U bazi autora ZAMP-a nalazi se 1132 njegova djela, a kritičari navode da je skladao više od 2000 zabavnih melodija, 160 skladbi za djecu, više od 200 zborskih skladbi te klapske, tamburaške i mandolinske skladbe. Manje je poznato da je skladao i 689 skladbi sakralnog ciklusa, od kojih se neke i danas pjevaju na misama. Komponirao je i operete, mjuzikle te filmsku glazbu. Dobitnik je brojnih nagrada.

Nagrada se dodjeljuje na svečanoj sjednici Skupštine povodom Dana Županije, 14.travnja 2017.godine.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,508FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE