Ima li Plenković većinu u Sabor ili idemo na nove parlamentarne izbore?!

Andrej Plenković
Andrej Plenković

Nakon zahtjeva za smjenom ministra financija Zdravka Marića to se nije dogodilo, već je premijer Plenković pripremio mali šok za Hrvatsku.

Premijer Andrej Plenković na sjednici je Vlade odbacio sve kritike na račun ministra financija Zdravka Marića. Ministri iz kvote Mosta, Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ante Šprlje jedini se nisu složili s tim i premijer je zatražio pripremu njihova razrješenja, piše N1.

Trojica Mostovih ministara su de facto već smijenjena, odnosno bit će smijenjena onoga trenutka kad Vlada objavi odluku premijera Andreja Plenkovića da je odlučio razriješiti Vlahu Orepića, Antu Šprlju i Slavena Dobrovića. Nije potreban potpis predsjednika Sabora iz Mosta Bože Petrova.

Ubrzo se medijima oglasio i Petrov.

Andrej Plenković pokušava danas razriješiti tri ministra Mosta iza kojih stoje rezultati, 3 milijarde kuna iz fondova, započeta pravosudna reforma, obračunavanje s kriminalom, radi jednog ministra financija koji objektivno ne može biti to, jer se izuzima iz odluka o kompaniji koje je on donedavno bio zaposlenik. Most nosi odgovornost za 4 ministra koja je predložio u Vladu. Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a. Mi smo ovu odluku prije tjedan dana predstavili HDZ-u. Most ne nosi odgovornost za Zdravka Marića, ne možemo i nećemo rušiti Vladu, ali nećemo podržati ministra koji ne može biti ministar financija. Plenković je taj koji treba odgovoriti hoće li ovim činom rušiti Vladu. Podsjetit ću da je on sam pozivao tadašnjeg podpredsjednika Vlade. Ovim činom HDZ ide u rušenje Vlade drugi put u godinu dana, radi jednog ministra koji nije stranački. Most će, što se nas tiče, uvijek biti na braniku transparentnosti i odgovornosti prema državi. Andrej Plenković treba odlučiti hoće li rušiti vlastitu Vladu. Most nije glasovao protiv Vlade, nego protiv ministra Zdravka Marića, jer smatrao da nije objektivno u mogućnosti obnašati dužnost ministra financija – rekao je Petrov, dodavši da za ovaj potez nije znao.

Iza 13 sati premijer Plenković je održao novu konferenciju za medije.

Ministri koji nisu u stanju dati potporu svom kolegi ne mogu biti članovi moje Vlade. To je jedini odgovoran potez, koji bi napravili i drugi na mom mjestu. Moja je politika politika odgovornosti i ono što ću napraviti jest da ćemo osigurati stabilnost političkih institucija, postići političke dogovore, koji će omogućiti da nastavimo sve ono što je dobro i na čemu radimo, a to je i trendovi gospodarskog rasta i stabilnosti, čemu je pridonio i ministar financija. Pravna sigurnost ostaje temeljni interes moje Vlade. To ću realizirati i ostvariti u mandatu koji traje. Nema nikakvih pravnih dilema mogu li ministri biti razriješeni. Mogu. Kad izgube moje povjerenje, ja ih mogu razriješiti, bez ičijega supotpisa. Ja imam apsolutno parlamentarnu većinu. Broj zastupnika koji je podržao rad moje Vlade, sve krupne korake koje ova Vlada radi, sve što činimo od samog početka ove Vlade, imao je puno širu podršku od samo trokuta partnerstva. To nije u pitanju i mislim da ćete vrlo brzo to vidjeti. Nije bila moja ambicija ni želja za ovakvim raspletom – kazao je premijer.

Vjerojatno ćemo uskoro saznati tko je potpora HDZ-u u Saboru, ako ih kojim slučajem Most napusti. Analitičari nagađaju da bi se HDZ-u mogao prikloniti HNS.

Ostavi komentar