Kristijan i Laura modnom pričom protiv predrasuda o punkerima i djeci sa Down sindromom

Pankerski bend: Vedran Pehara, Laura Filipaj, Kristijan Vuković i Davorka Dragojević
Pankerski bend: Vedran Pehara, Laura Filipaj, Kristijan Vuković i Davorka Dragojević

Larisa Porčić Filipaj i Martina Vuković majke su djece sa sindromom Down. Martina je Međimurka rodom iz Goričana sa zagrebačkom adresom. Mame, Larisa i Martina nakon prošlogodišnje kampanje sa brandom dječje odjeće Looly Boo osmislile su novi modni projekt povodom Svjetskog dana Sindroma Down. Glavne uloge ponovo imaju njihova djeca, sada već iskusni foto modeli, trogodišnji Kristijan Vuković i Laura Filipaj.

U projekt je uključen frontmen punkerskog benda Brkovi Vedran Pehara i punkerica defektologica Davorka Dragojević. Vedran Pehar po struci je diplomirani fizioterapeut i iznimno je socijalno osjetljiv sa osobito razvijenom empatijom prema djeci i starijim osobama, a hobi mu je planinarenje, talentirani je tekstopisac i pjevač osebujnog stilskog izražaja koji svoju karijeru uspješno gradi sa svojim bendom. Punkerica Davorka Dragojević prof. je rehabilitator, umjetnica koja pleše i pjeva, svira flautu, a svoju je karijeru posvetila radu sa djecom s teškoćama, posebno sa djecom koja imaju ADHD te je njima posvetila i svoju temu u nadolazećem doktoratu.

Kristijan i Laura (9)_resize

Plesalo se uz otkačeni punkerski “outfit”

Snimanje je ugostila je “Glazbena kuća” u Zagrebu. Vlasnik je velikodušno ponudio na korištenje sve raspoložive prostorije za snimanje, instrumente, zvučnike, mikrofone i kao najvažnije svoje svesrdno gostoprimstvo i uslužnost sa najiskrenijim osmijehom na licu koji govori : “DA i ja želim biti dio vaše priče “. Vedran i Davorka, pobrinuli za pravu glazbenu atmosferu na snimanju i djecu upoznali sa instrumentima i zabavljali se s njima dok je treštala vesela glazba na koju su djeca radosno skakutala.

Atmosfera snimanja bila je u pravom otkačenom punkerskom “outfitu”. Zanimljive frizure i odjeća inspirirani poznatim punk bendovima dali su poseban šarm malim modelima koji su se zabavljali raznim rekvizitima. Posebno su ih zanimali instrumenti, Laura se oduševila bubnjevima dok je Kristijan svu svoju pažnju posvetio prebiranju po žicama gitare. Ovaj osobit ugođaj zabilježio je fotograf Tomislav. Jedna od fotografija sa snimanja predstavljat će “Hrvatsku zajednicu za DS” u Europskom udruženju za Down sindrom povodom Svjetskog dana sindroma Down.

Često treba zaviriti ispod površine

Mame Larisa Porčić Filipaj i Martina Vuković na kraju su poručile:

 – I ovom pričom razbijamo predrasude i o punkerima za koje mnogi misle da su agresivni anarhisti i o djeci sa Down sindromom. Kao i punkere i djecu sa Down sindromom ljudi procjenjuju površno, obično po vanjskom izgledu i robuju stereotipima, pa stoga propuštaju upoznati ono najljepše u njima, ono oku nevidljivo…Upravo zbog toga nastavljamo dalje sa našom i vašom modnom pričom u nastojanju da izgradimo neko bolje sutra za one koji imaju manje prilika među nama… Za djecu sa Down sindromom.

 Foto: Tomislav Valent

 

Ostavi komentar