Kontrole pokazale da Međimurci piju najbolju vodu u zemlji, a Slavonci najgoru

vruće pipe
Međimurci i za vrućina minimalno povećali potrošnju vode iz javnog vodovoda

U Hrvatskoj postoji 135 pravnih osoba koje obavljanje djelatnost javne vodoopskrbe, a na području Međimurske županije samo je jedna takva pravna osoba i to su Međimurske vode.

Izvješće HZJZ-a donosi podatke o kontroli vode 2016. godine te o tome kakvu točno vodu pijemo.

U Međimurskoj županiji imamo samo jedan vodovod, a na vodovod je priključeno 84,6 posto stanovnika. Lokalnih vodovoda nema.

Kontrola vode za lani pokazala je da Međimurci piju odličnu vodu.

U većini institucija koje distribuiraju vodu ispitivanje se vrši jednom mjesečno. Prema podacima HZJZ-a lani je uzeto osam uzoraka neprerađene (sirove) vode u Međimurju i svi su bili ispravni.

Sve ispravne uzorke imala je još samo Koprivničko-križevačka županija.

S druge strane Slavonija ima problema s neispravnim uzorcima. Postotak neodgovarajućih uzoraka sezao je do 100 posto u Brodsko-posavskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prisutnost arsena u vodonosnicima istočne Hrvatske poznata je i dokumentirana u literaturi.

Monitoring vode za piće iz distribucijske mreže – javna vodoopskrba u 2016. godini pokazao je sva testirana voda u Međimurju i u ovom slučaju bila zdravstveno ispravna.

Planirano je da se lani u Međimurskoj županije testira 108 uzoraka vode, ali testirano je njih samo samo 44. Svi su uzorci bili ispravni. Nije objašnjeno zašto je testirao samo 40 posto planiranih uzoraka.

Kako pak piše Večernji list u Hrvatskoj je prosjek potrošnje vode 140 litara vode po stanovniku dnevno, u Međimurju se troši oko 100 litara. Razlog tome je da se za zalijevanje vrtova koristi često voda iz bunara.

Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda, za ovaj je medij kazao da su svjesni da se neće prodavati više vode pa se zato vodi velika briga o njezinoj kvaliteti.

 

Ostavi komentar