Jeste li ikad osjetili da vas neke osobe veslaju u komunikaciji?

nlp i kontrola okvira

U gotovo svakom društvu postoji ta jedna osoba koja baš uvijek uspjeva istjerati vodu na svoj mlin i čiji je stav toliko jak da utječe na cijelo društvo, unatoč otporu. Takve osobe poznate su po odličnom vodstvu i donošenju odluka koje se vrlo često ne preispituju, upravo zato jer su svojim komunikacijskim vještinama uvjerili dionike razgovora kako je njihovo mišljenje najispravnije. Iako ta osoba raspolaže manjim brojem informacija i znanjem, odlična je u komunikaciji, odnosno, ima jaku kontrolu okvira. Evo što to znači i kako to prepoznati.

 

Okvir je zapravo kontekst kroz koji promatramo određenu situaciju i način na koji doživljavamo svijet, a njime se u komunikaciji vrlo lako upravlja. Iskusne osobe koje razumiju i vješto upravljaju okvirima mogu u samo nekoliko poteza promijeniti naše mišljenje i uvuči nas u svoj okvir. To ovisi o tome koliko je jaka naša snaga okvira.

Snaga okvira definirana je našim identitetom, odnosno nizom vrijednosti i uvjerenja koji nam govori tko smo mi i koliko smo svjesni svojeg JA. Dominantne osobe s izraženim stavom i samopouzdanjem imaju jaku snagu okvira, a u komunikaciji s njima, osoba slabe snage okvira uvijek nesvjesno gubi, odnosno, usisana je u druge okvire iako ima bolju argumentaciju. Takve osobe uvijek su nekoliko koraka ispred u svakoj interakciji i ljudi ih nesvjesno slijede.

 

Jedini način za borbu protiv takvih osoba je prepoznavanje situacije unaprijed te održavanje kontrole nad vlastitom snagom okvira. To je važno u svakodnevnoj komunikaciji, ali i u mnogim situacijama u kojima želimo ostvariti uspjeh.

 

Primjerice, želimo li položiti taj vrlo važan ispit, osim znanja, važno je i stav s kojim smo krenuli na ispit. Najispravniji je onaj koji govori “Sve sam naučio i položit ću taj ispit!”. Isto tako, pobijedit će sportaš koji je krenuo sa stavom “Ja sam najbolji sportaš na svijetu i pobijedit ću”.

 

Samouvjerene osobe s jasnim identiteom teško će biti uvučene u nečije okvire, odnosno, na njihovo će se mišljenje teško utjecati.

 

Želite li postati majstorom kontrole okvira i saznati nešto više o tome, pročitajte opširniji tekst o kontroli okvira klikom OVDJE

 

Ostavi komentar