Izložba vunastog nosoroga starog 20.000 godina u Palači Herzer od 26. kolovoza

U srijedu, 26. kolovoza u 19:00 otvara se izložba Erika/a – vunasti nosorog u Palači Herzer u Varaždinu.

Vunasti nosorog je pleistocenska izumrla vrsta nosoroga čije je tijelo bilo prekriveno krznom. Pripada skupini euroazijskih nosoroga s dvama rogovima na glavi.

Fosilni ostaci vunastog nosoroga, procijenjene starosti oko 20.000 godina, pronađeni su 1982. godine na području Malog Segečaka nedaleko Ludbrega i predstavljaju najbolje sačuvani primjerak takve vrste u Hrvatskoj.

Otkriće vunastog nosoroga, odnosno životinjskih kosti neuobičajene veličine, prva je primijetila Erika Ivančić, zbog čega on i nosi njezino ime.

– Jedini takav nalaz u Hrvatskoj, sačuvan 70%, a nađen je u primarnom kontekstu. Radi se o nacionalnom nalazu koji je tijekom ove izložbe prikazan ne samo u video eksponatu već kroz sve faze koje je prolazio od svog otkrića, izjavila je na konferenciji za novinare autorica izložbe Lovorka Štimac-Dedić.

– Izložba je koncipirana tako da prati nalaz od otkrića, potkrijepljen je audio-vizualnim zapisima sudionika istraživanja, dio je posvećen zaštiti nalaza, također rekonstrukciji pleistocenske flore i faune, dok je dio posvećen tadašnjim gornjepaleolitičkim lovcima te naravno centralni eksponat kostura s proširenom stvarnošću, dodala je Štimac-Dedić.

– Sama izložba je bila dosta komplicirana zbog kompleksnosti nalaza. Također je bila komplicirana zbog onoga što smo željeli prikazati. 3D animacije su kao da gledate Jurassic Park te je to dobro i kvalitetno napravljeno da se prikaže taj okoliš 20.000 godina prije, rekao je Ivan Mesek, ravnatelj Gradskoj muzeja Varaždin.

Jedna od 3D animacija

Izložbu je također komentirao i gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok, gdje je istaknuo njezinu važnost za grad Varaždin, cijelu ovu regiju i za Hrvatsku.

– Ovo pokazuje da Varaždin ima arheoloških nalaza i znamenitosti koje se mogu pokazati, i kada se to napravi na suvremeni muzejski način, možemo se vratiti 20.000 godina unatrag. Na taj način možemo prikazati floru i faunu, način života, životinje koje su se tu nalazile. Tu se vidi da je ovdje u davnom dobu postojala kultura koja se prvi put sada predstavlja, rekao je Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina.

Izložba donosi multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza, koji se prvi put predstavlja javnosti nakon dugotrajnih i zahtjevnih radova u svrhu trajne zaštite. Ovo je jedan od najvećih projekata Gradskog muzeja Varaždin u proteklih nekoliko godina, proveden u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom u Zagrebu te uz financijsku potporu Grada Varaždina i Ministarstva kulture RH.

Iako je morfometriska analiza lubanje ukazala na muški spol jedinke, naziv Erika zadržan je kao svojevrsni brend te naglašeno slovo A ograđuje znanstvenu spoznaju.

Izložba je otvorena od 26.8.2020. do 28.2.2021.

Ostavi komentar