Izgleda da ništa od štrajka: Vlada i sindikati javnih službi se dogovorili oko rasta plaća

ministra Marko Pavić
Marko Pavić, Foto: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

Postupak mirenja u sporu Vlade i sindikata javnih službi oko rasta osnovice plaća u javnim službama za 2019. uspješno je završen.

Ipak, sindikati javnih službi nisu bili jedinstveni, piše N1.

”Uspješno smo završili proces mirenja. Idemo s 3 posto od 1.1. 2019. godine, 2 posto od 1.9. 2019.”, rekao je ministar Marko Pavić nakon sastanka sa sindikatima.

“Vlada je izašla maksimalno sa svoje strane, zahtjevi sindikata su bili puno veći, ovo je maksimum koji smo mogli dati u ovom trenutku. Zadovoljstvo je što smo uspješno završili proces mirenja… Vlada će izdvojiti dodatnih 150 milijuna kuna uštedama u resorima”, rekao je Pavić i otkrio da će se poslijepodne sastati s predstavnicima sindikata državnih službi kojima će ponuditi isto što i sindikatima javnih službi.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je da će se pristupiti potpisivanju dodatka na Temeljni kolektivni ugovor.

“Odluka nije bila unisona, ali dovoljan je broj predstavnika sidnikata za prihvaćanje ove odluke. Ovih osam sindikata prekida sve štrajkaške aktivnosti”, rekao je Mihalinec, dodavši da je važno da su se sindikati donekle približili svojim zahtjevima.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da je njeno članstvo bilo protiv sporazuma.

Sindikat Preporod je inače najavio štrajk u školama za sutra, 28. studenog, ali izgleda da od toga neće biti ništa.

Ostavi komentar