INTERVJU s Marinom Gradišer liječnicom iz Čakovca i kandidatkinjom na EU izborima!

Liječnica iz Čakovca Marina Gradišer jako se iznenadila kada ju je nedavno šef Demokrata Mirando Mrsić pitao želi li biti njihova kandidatkinja na listi za EU izbore.

Kako ste pristali biti na listi?

-Politiku sam izbjegavala, ali očito nisam mogla izbjeći da politika dođe meni na vrata. U susretu s prof. dr. Mirandom Mrsićem, predsjednikom stranke Demokrati, razgovarali smo o problemima u Hrvatskoj i kako ih rješavati. Zaintrigirao me taj razgovor i nisam očekivala da će na kraju tog razgovora prof. Mrsić postaviti jednostavno pitanje: Želite li biti kandidatkinja Demokrata na listi za Europski parlament? Ponuda me iznenadila, ali mislim da je došla u pravi trenutak. Već duže vrijeme sam nezadovoljna postojećom situacijom i razinom pravde, demokracije i tolerancije u društvu, korumpiranim sistemom i iskreno, bila sam na korak od odlaska iz Hrvatske.

Kako to da niste otišli?

-Previše volim Hrvatsku koja je  prelijepa zemlja, a grad Čakovec ima predispozicije postati odlično mjesto za život, također vezana sam ugovorom za Županijsku bolnicu Čakovec još godinu dana. U međuvremenu, jedina sam u Hrvatskoj položila Europski endokrinološki ispit, nakon kojeg mogu raditi gdje god želim. Ponude stalno dobivam. Prijateljica iz gimnazije koja sada živi u Švedskoj, mi je prije neki dan javila da joj pošaljem svoj CV jer postoji velika potreba za mojim kadrom te da su mi vrata u Švedskoj širom otvorena. Istovremeno dobila sam ponudu da budem na listi Amsterdamske koalicije  i našla se pred dilemom – pasivno promatrati, ne napraviti ništa, samo kritizirati i otići šutke ili se aktivirati, pokušati nešto napraviti, prije svega za mlade ljude u Hrvatskoj. Kao jedna od najmlađih kandidatkinja na listi, iz osobnog iskustva znam što mlade muči i znam što se treba napraviti i promijeniti u Hrvatskoj. Aktivirala sam se jer smatram da ću uz mladost, donijeti pozitivnu energiju, promjenu i napredak. KREŠO BELJAK: ‘HDZ treba jednom zauvijek maknuti s vlasti inače Hrvatska ne može naprijed.

Hoćete svejedno otići ukoliko ne osvojite mandat?

-Ja još uvijek nisam izgubila vjeru. I dalje mislim da će biti bolje, da će se situacija početi mijenjati ako dođu neki stručni, vrijedni i pošteni ljudi. Vjerujem da je promjena na bolje uvijek moguća. Neki ljudi vide stvari onakve kakve jesu i pitaju se,  zašto? Ja sam vizionar i zamišljam stvari onakvim kakve bi mogle biti i kažem, zašto ne?

Kako to da radite u Čakovcu, a ne u Zagrebu?

-Volim Čakovec, odrasla sam u njemu. Ali želim i stručno napredovati, prenositi svoje znanje mlađim kolegama, što je moguće samo na većim klinikama u Zagrebu, Splitu, Rijeci ili Osijeku. Imam za to sve uvjete, ali nemam vezu da bi mogla napredovati. I ne želim imati vezu za napredovanje, već želim da se stvari u Hrvatskoj promijene, da se može napredovati isključivo zbog znanja i sposobnosti. Nažalost, moram kazati da se korupcija uvukla u sve. Unaprijed se točno zna za koga su raspisani natječaji.  Uvijek sam nekako vjerovala da je važno da imam reference, da se znanje, iskustvo i rad u struci vrednuju, a ne veze i poznanstva. Na moje upite, moji profesori s klinika sami su mi savjetovali da odem u inozemstvo jer ću tamo prije uspijeti nego u Hrvatskoj. Ne želim otići jer volim svoju zemlju, obitelj, grad, pacijente, ljude.  Uvijek sam bila klasa optimist.

Je li ženama dodatno teže u vašem zanimanju?

-Dugo se u medicini držalo da su žene manje sposobne. Znalo se točno koje su specijalizacije muške, koje ženske. Prije nije bilo šanse da žena dobije neku kiruršku specijalizaciju. Hvala Bogu sada je u medicini žena sve više, ali na žalost to je i zbog odljeva liječnika. Mi smo prije neki dan u Čakovcu zaposlili kolegicu iz Makedonije jer nitko iz Hrvatske nije htio doći u Čakovec.  Zbog svega toga ću se zalagati i za ravnopravnost žena na tržištu rada te da se razbiju tipični stereotipi da su žene manje sposobne ili manje vrijedne za obavljanje određenih poslova od muškaraca.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Ostavi komentar