HUBOL za uplaćivanje dijela sredstava od prodaje duhanskih proizvoda u zdravstvo

doktor liječnik
Ilustracija

Ministar zdravstva najavio je mogućnost podizanje trošarina na cigarete i alkohol.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poslala je svoj stav o ovome, a mi ga prenosimo u cijelosti.

Ovih dana svjedoci smo medijski dostupnih informacija o dijelovima nacrta novog Zakona o zdravstvenom osiguranju koje pune medijske prostore, a vezane su za povećanje trošarina na cigarete i alkohol, s ciljem popunjavanja kontinuiranog nedostatka novca u sustavu zdravstva.

U većini zemalja Europske Unije alkohol i cigarete smatraju se luksuzom s jedne strane i velikim zdravstvenim opterećenjem s druge strane. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da godišnje od posljedica pušenja, uključujući pasivno pušenje, umre oko 6 000 000 ljudi, od kojih 5 000 000 uslijed izravne uporabe duhana, a procjenjuje se da 600 000 nepušača umre od posljedica izloženosti duhanskom dimu (“pasivno pušenje”).

Slijedom navedenog je jasno zašto se u velikoj većini razvijenih zemalja podizanjem cijena duhanskih poizvoda pokušava utjecati na učestalost brojnost njihove uporabe u društvu, a u isto vrijeme dijelom prihoda od prodaje ulaže u zdravstvo koje najveću količinu novaca koristi upravo za liječenje posljedica njihove uporabe.

Također, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnja potrošnja čistog alkohola po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 12.2 litre. Prekomjerno pijenje alkoholnih pića u smislu ovisnosti povezano je s povećanim rizikom obolijevanja, ozljeđivanja i umiranja. No s druge strane, prema preporukama L’Institut Européen de Diététique et Micronutrition (IEDM) umjerena konzumacija vina ima pozitivno djelovanje na organizam, kako protuupalno tako i antioksidativno te bi trebalo biti izdvojeno od žestokih alkoholnih pića pri mijenjanju porezanih stopa. Osim toga vrhunsko vino može biti “trademark” jedne države slično kao i nogometna reprezentacija ili vrhunsko zdravstvo. Ono što je potrebno je kontinuirana edukacija građana Republike Hrvatske o štetnosti prekomjerne konzumacije alkohola, koja trenutno nedostaje.

S time u svezi stav HUBOL-a je pozitivan u smislu uplaćivanja dijela sredstava od prodaje prvenstveno duhanskih proizvoda u zdravstveni sustav. Krajnje je vrijeme da se u zdravstvo počne ulagati, a ne očekivati da bude “samoodrživ” sustav koji će se samostalno financirati i istovremeno sa jednakim sredstvima već dugi niz godina, pružati vrhunsku zdravstvenu zaštitu kakvu hrvatsko zdravstvo i pruža velikim dijelom zahvaljući odricanju i prekovremenom radu liječnika i medicinskih sestara i tehničara, a vjerujemo da naša država ne želi da zdravstvo isključivo ovisi o prekovremenom radu nosioca zdravstvenog sustava.

No prije posezanja za uvođenjem dodatnih trošarina i poreza, potrebno je napraviti adekvatnu analizu troškova HZZO-a, uvesti normative redovitog i realnog plaćanja cijena zdravstvene usluge i dugova države prema sustavu zdravstva, a ne kontinuirano umanjivati cijene usluga i od toga isplaćivati 25%, čime se doprinosi velikom “manjku” koji kontinuirano puni medijske prostore, ali i svako malo prijeti ovrhama bolnica i navodi potencijalne nedostatke lijekova za pacijente čime se doprinosi stvaranju atmosfere kaosa i straha. Medicina svakim danom napreduje i ukoliko Hrvatska i dalje želi ići ukorak sa zemljama Europske Unije, nužan je iskorak u ovom smjeru, koji bi napravio financijski doprinos u smislu stabilizacije zdravstvenog sustava s jedne strane i preventivno djelovalo na prekomjernu konzumaciju alkohola i duhana s druge strane.

Obzirom na negativne demografske trendove, trendove oboljevanja i uzroka umiranja hrvatskih građanja koji nas prate posljednjih godina, najmanje što država može učiniti je stanovništvo koje živi i radi u Hrvatskoj zaštititi preventivnim mjerama i dati do znanja da zdravlje ipak jest najvažnije.

Ostavi komentar