HUBOL poziva DORH da istraži što se događa u bolnici u Varaždinu

Opća bolnica Varaždin
Opća bolnica Varaždin

Hrvatska udruga bolničkih liječnika poslala je otvoreno pismo DORH-u zbog nepoštivanja zakona u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske.

Točnije, tema je potaknuta smijenom ravnateljice Opće bolnice Varaždin dr. Sanje Zember.

Pismo koje je HUBOL poslala na niz adresa prenosimo u cijelosti:

Unatoč tome što niti jedan od javno dobro poznatih, a zakonski u najmanju ruku, problematičnih slučajeva o kojima smo učestalo progovarali do sada nije temeljito istražen, dužni smo javno istupiti štiteći interes kako naših članova bolničkih liječnika tako i onih zbog kojih postoji zdravstveni sustav, a to su naši pacijenti.

Poslovanje HZZOa bez pozitivnog mišljenja državne revizije, nabavka ECMO aparata, sumnjive nabave medicinske opreme, javna nabava, sanacija kojom su dugovi u zdravstvu multiplicirani samo su neki od primjera u kojima represivni aparat najvjerojatnije nije stigao adekvatno reagirati. Osobna poznanstva i kontakti, lobiranja koja obezvrjeđuju demokratske procedure uz nepoštivanje važećih zakonskih i podzakonskih propisa razumljivim čine sve veću demografsku devastaciju Republike Hrvatske.

Najnoviji slučaj ignoriranja zakona Republike Hrvatske zbiva se u Općoj bolnici Varaždin u kojoj politika smjenjuje ravnateljicu koju je postavila, nakon što je dotična poštivala važeće podzakonske akte Republike Hrvatske. Ovaj slučaj ne bi posebno pobudio našu pozornost jer se politički kadrovira unazad 70ak godina, ali plijeni pozornost jer Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin donosi odluke izvan svojih zakonskih ovlasti. Naime i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske koje je limitirano aktivno djelovati u slučaju nepoštivanja zakona kaže da su člankom 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisani uvjeti za razrješenje ravnatelja i prije isteka vremena na koje je imenovan, upravno vijeće ga može razriješiti i prije isteka mandata iz razloga propisanih stavkom 2. iz toga članka Zakona u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od razloga za razrješenje. Ako Upravno vijeće ne razriješi ravnatelja u navedenom roku, tada rješenje o razrješenju donosi isključivo ministar zdravstva. 

Od ranije su poznati stavovi HUBOLa kako bi svi članovi upravnog vijeća morali imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij zdravstvenog, ekonomskog ili pravnog usmjerenja, te najmanje pet godina radnog iskustva u zdravstvenom sustavu ili s pravnim subjektima u direktno ili indirektno uključenih u zdravstveni sustav. Kandidati za člana upravnog vijeća moraju podnijeti dokaz o poznavanju Zakona o radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Ustavu Republike Hrvatske te  potvrdu o nekažnjavanju ne stariju od 3 mjeseca. Isti uvjeti moraju vrijediti i za ravnatelje zdravstvenih ustanova. 

Također su od ranije poznati naši stavovi o nultoj stopi tolerancije na korupciju i kršenju zakona u zdravstvu, stoga Vas pozivamo da istražite poslovanje i odluke koje je donijelo Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin.

Ostavi komentar