Inicijativa 67 je previše koja traži referendum predstavila se i u Čakovcu

mladen novosel mirovine1
Potpisi se prikupljaju i dalje

Predstavnici Inicijative 67 je previše te predsjednik SSSH Mladen Novosel danas su na središnjem čakovečkom trgu prikupljali potpise za raspisivanje referenduma kojim bi se promijenili uvjeti odlaska u mirovinu. Inicijativa 67 je previše zalaže se, naime za povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina.

– Zalažemo se za poticanje duljeg ostanka u svijetu rada, a ne za kažnjavanje svih onih koji ne mogu ili ne žele raditi dulje od 65 godina. Borimo se protiv diskriminacije starijih radnika i omogućavanje svima da ostanu u svijetu rada do 65 godine starosti, a onima koji to mogu i žele duže, rekao je tom prilikom predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Isto, tako zalažu se i za dostojanstvenu mirovinu za one koji su prisiljeni svijet rada napustiti nekoliko godina ranije zato što ne mogu više raditi ili im društvo to ne omogućuje. Znamo, ističe, da novaca za mirovine ima, samo nisu pravedno raspoređeni.

Referendumsko pitanje napisano je u obliku zakonskog prijedloga. Ako referendum bude uspješan, to znači da će građani svojim glasanjem izravno usvojiti novi zakon. Referendumsko pitanje, bude li usvojeno, postavit će dob za odlazak u mirovinu na 65 godina. Drugim riječima, poništit će planirano podizanje uvjeta za odlazak u mirovinu na 67 godina starosti. Time će se i prijelazno razdoblje za stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 65 godina za žene produljiti do 2029. godine.

Referendumsko pitanje, bude li usvojeno, ublažit će trajno umanjenje (tzv. penalizaciju) prijevremenih mirovina. Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, umanjenje će biti samo 0,2 posto. Drugim riječima, najveće umanjenje prijevremene mirovine, u slučaju odlaska u mirovinu pet godina ranije, više neće biti 18 posto nego 12 posto.

 

 

Ostavi komentar