Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici: Tri državna prvaka

mis strahoninec
Dobri rezultati malih informatičara

Završeno je i posljednje kolo Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici (HONI) koje se održalo u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Naravno, ni ovaj puta nisu izostali učenici, članovi udruga MIS i MIK. Nakon svih 6 kola, čak tri člana iz tih udruga osvojila su prva mjesta. Shodno dosadašnjim rezultatima, Ivano Lukačević 3.r. OŠ, Lana Šćukanec 5.r. POU Varaždin te Martin Josip Kocijan 3. r. Gimnazija Josip Slavenski trenutno su tri najbolja plasirana učenika u Hrvatskoj.

Mentori učenicima su Miljenko Blažeka, prof. i Dejan Drabić, mag. inf.

HONI je natjecanje u programiranju putem Interneta na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta. Ovaj je program Hrvatski savez informatičara pokrenuo još 2006. godine s ciljem priprema nadarenih učenika informatičara osnovnih i srednjih škola Hrvatske za informatička natjecanja, te za natjecanja i pripreme mladih informatičara Europe i Svijeta prije međunarodnih natjecanja. HONI je nastao po uzoru na neka druga međunarodna informatička natjecanja, a ranijih je godina postojao u sličnom obliku – na domaćoj razini Hrvatska programerska liga, a na međunarodnoj Internet online contest.
Kroz dvanaest godina održavanja HONI se profilirao u značajno i dobro prihvaćeno informatičko natjecanje koje bilježi veliki odaziv natjecatelja. Velike pohvale ovom programu dao je i Međunarodni informatički olimpijski odbor, koji nadzire Međunarodnu informatičku olimpijadu (International Olympiad in Informatics – IOI).
Natjecanje se odvija tijekom cijele školske godine kroz tri kola u prvom polugodištu (listopad-prosinac), tri kola u drugom polugodištu (siječanj-ožujak), te dodatno kolo za natjecatelje iz cijeloga svijeta (COCI) sa zadacima s Hrvatske informatičke olimpijade. Svako kolo sadrži sedam zadataka od kojih se pet težih prevode na engleski jezik za natjecatelje izvan Hrvatske.
Učenici iz Hrvatske mogu se natjecati u službenoj konkurenciji kao članovi ekipa svojih škola ili klubova/udruga pod vodstvom nastavnika odnosno starijeg člana kluba ili udruge.

Ostavi komentar