Jučer se u Hrvatskoj na kupanju utopila tri muškarca

Ilustracija, Foto: HGSS

Nakon što se u petak na Aquacityju dogodila tragedija kod kupanja, u Hrvatskoj su se jučer utopila tri muškarca na tri različite lokacije – u rijeci Mrežnici, na gradskom kupalištu u Petrinji i u đakovačkom jezeru Bajer.

– Oko 15 sati na kupalištu rijeke Mrežnice u mjestu Mrežnički Brig, Duga Resa prilikom kupanja došlo je do utapanja 23-godišnjaka. O događaju će nadležnom državnom odvjetništvu biti proslijeđeno izvješće, kratko su priopćili iz Policijske uprave karlovačke.

Dva sata kasnije, Policijska uprava sisačko-moslavačka zaprimila je dojavu da je na gradskom kupalištu u Petrinji došlo do utapanja muške osobe.

– Po zaprimljenoj dojavi započeto je s mjerama traganja u koju su se uključili i djelatnici Hrvatske gorske službe spašavanja koji su iz vode izvadili beživotno tijelo 46-godišnjeg muškarca. Na mjestu događaja je obavljen očevid te je naložena mrtvozornička obdukcija kojom će se utvrditi točan uzrok smrti, priopćili su iz policije.

Sat i pol kasnije, dogodila se još jedna tragedija na kupanju. Oko 18:30 u đakovačkom jezeru Bajer utopio se 42-godišnjak.

Kako su otkrili očevidci za 24 sata, čovjek je bio s dvojicom kolega na kupanju, a kada je otišao u jezero, više se nije pojavio. Na mjesto događaja stigli su vatrogasci i policija te ronioci specijalne policije Osijek koji su u 20:45 izvukli tijelo utopljenika.

Policijska uprava osječko-baranjska priopćila je kako na tijelu nema tragova nasilne smrti niti sumnje da je počinjeno kazneno djelo.

Kako bi izbjegli tragične i nepoželjne događaje, policija daje nekoliko preporuka za sigurno kupanje:

– ne plivajte najmanje jedan sat nakon obroka – jedna od najčešćih pogrešaka, a koju mnogi čine, ulazak je u vodu nakon što su pojeli obrok,

– ne plivajte ako ste konzumirali alkohol – upravo je konzumiranje alkohola jedan od glavnih čimbenika rizika utapanja, kako kod mladih, tako i odraslih osoba, te ga svakako treba izbjegavati,

– ne ulazite vrući u vodu – jedna od čestih pogrešaka koju mnogi čine je da nakon dužeg boravka na suncu, bilo da su se sunčali ili nešto radili, skaču u vodu da se osvježe ili rashlade. Uvijek treba postepeno ulaziti u vodu, dati tijelu priliku da se pripremi i prilagodi, bez obzira koliko je more ili neka druga vodena površina topla. U protivnom, naše će tijelo u dodiru s hladnom vodom doživjeti šok,

– ne skačite u vodu nepoznate dubine – kada skačete, umjesto na glavu, skačite na noge,

– ako niste posve zdravi, ne kupajte se na osamljenim i nesigurnim mjestima, već budite u blizini ljudi kako bi vam, ako zatreba, mogli priskočiti u pomoć,

– ako ste na kupanju s djecom, neprestano ih držite na oku – roditelji se nikada, pa tako ni na kupanju, ne smiju posve opustiti. Djecu je potrebno neprestano imati pod nadzorom i brinuti se za njihovu sigurnost. Među ljudima i u gomili djeca se lako izgube, kao što se lako utope i u plićaku. Jednako tako, nikada, ali baš nikada, ne računajte da se starije dijete može samo brinuti za mlađeg brata ili sestru. Sigurnost djeteta vaša je dužnost, nikako drugog djeteta. Nadzirite svoju djecu, čak i ako znaju plivati,

– neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje,

– plivajte u blizini spasilaca i slušajte njihove upute i znakove,

– ako se nađete u kriznoj situaciji ostanite smireni, plutajte na leđima i mašite jednom rukom za pomoć,

– ako u vodi uočite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć te pozovite nadležne službe na broj 192 ili 112.

Ostavi komentar