Hrvatska danas ima dvostruko više policije nego u vrijeme Jugoslavije

Ilustracija

Policija je 29. rujna, na blagdan svetog Mihovila, proslavila svoj dan.

Tom prigodom index.hr je pobrojao policajce u Hrvatskoj i došli do poražavajuće brojke. Samo dvije države Europske unije imaju razmjerno više policajaca od Hrvatske.

S 20.570 policijskih službenika na sve manjem ukupnom stanovništvu Hrvatske, čuva nas čak 501 policajac na 100 tisuća stanovnika.

Više policajaca od nas imaju samo Bugarska s čak 694 policajca i Španjolska s 533 policajca na 100 tisuća stanovnika. Od država Europske unije najmanje policajaca imaju Finska s 132 i Švedska s 192 policajca na 100 tisuća stanovnika.

Pribrojimo li policijskim službenicima i civile koji rade u Ministarstvu unutarnjih poslova, a kojih ima čak 4830, dolazimo do strašne brojke od 609 zaposlenika MUP-a na 100 tisuća stanovnika. Time smo se približili Srbiji koja ima 625 policajaca na 100 tisuća stanovnika, a prestigli Makedoniju s 522. Od zemalja bivše Jugoslavije najviše pak policajaca ima Crna Gora, čak 685 na 100 tisuća stanovnika, a najmanje Slovenija s 357 nositelja plave odore.

Koliko je u manje od 30 godina porastao broj čuvara javnog reda i mira na prostoru bivše Jugoslavije pokazuje brojka od 9 tisuća milicajaca koliko ih je bilo u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Početkom rata, pak, u Hrvatskoj je bilo 11 tisuća policajaca. Do danas se taj broj gotovo udvostručio.

Danas Ministarstvo unutarnjih poslova ima proračun od nešto više od četiri milijarde kuna, od čega gotovo tri milijarde odlaze na plaće. Kada bi se broj policajaca smanjio na europski prosjek od oko 350 policajaca na 100 tisuća stanovnika lako je zaključiti da bismo uštedjeli znatan novac, ili da bismo policajce mogli značajno bolje platiti i opremiti.

Ostavi komentar