Hrvati više ne trebaju radnu dozvolu – evo koji radnici se u Sloveniji najviše traže

medicinska sestra
Ilustracija

Hrvatski državljani su od 1. srpnja izjednačeni na tržištu rada u Sloveniji s državljanima drugih članica Europske unije i moći će se zapošljavati bez radnih dozvola.

Lani se u Sloveniji s radnim dozvolama zaposlilo 3.411 Hrvata kojima će sada rad biti olakšan, a slovenski gospodarstvenici računaju na dodatni priljev radnika iz Hrvatske, osobito u krajevima uz samu granicu, piše prviplan.hr.

Prema pisanju slovenskog portala Finance, slovenska Komora za trgovinu i industriju procjenjuje se da bi se u idućih tri godine u Sloveniji moglo dodatno zaposliti između tisuću i 2.000 hrvatskih radnika.

Već neko vrijeme, Slovenija traži radnike s nižom razinom obrazovanja za rad u proizvodnji. Također im trebaju vozači kamiona, zavarivači, električari, mehaničari, stolari, prodavači, komercijalisti, čistači, konobari, kuhari, građevinski radnici i slično.

Traže se i visoko kvalificirani radnici, prije svega u informatičkoj i komunikacijskoj djelatnosti, ali i liječnici i inženjeri.

Od većih poslodavaca radnike traže turistička poduzeća, poduzeća za održavanje cesta, bolnice (liječnike i medicinske sestre), automobilska industrija…

Ostavi komentar