HNS oštro osuđuje Čačićev model financiranja NK Varaždina

Alen Leverić predsjednik HNS-a Varaždinske županije
Alen Leverić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić uvijek je imao neke “zanimljive” metode vladanja.

Njegovim bivšim stranačkim kolegama mnogi njegovi potezi se ne sviđaju. Posljednji takav je financiranje NK Varaždina.

HNS Varaždinske županije o ovome je poslalo priopćenje za medije koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić svoje ovlasti koristi za ucjene, zastrašivanja i ultimatum. To nije novost, ali ovaj put prešao je sve granice jer direktno ugrožava sigurnost svih građana Varaždinske županije.

Na prošlom sastanku s načelnicima i gradonačelnicima Čačić se poslužio najnižom vrstom političkog utjecaja. Uvjetovao je da oni Gradovi i Općine koji financijski ne podupru NK Varaždin ostaju bez sredstava ŽUC-a. Izostanak ŽUC-ovog sufinanciranja uređenja županijskih i lokalnih cesta, te sanacija klizišta, direktno ugrožava sigurnost ljudskih života.

HNS osuđuje takvu zlouporabu političkih ovlasti i pozivamo župana Čačića da preuzme odgovornost i okani se politikanstva, a u ovom slučaju i nemorala. Jer, ugrožavanje ljudskih života nema cijenu.

Treba naglasiti i kako HNS smatra da NK Varaždin zaslužuje financijsku pomoć, te ćemo poduprijeti svaku inicijativu koja ide u tom smjeru, ali pod uvjetom da je transparentna. Varaždinski nogomet, koji iza sebe ima bogatu povijest, zaslužuje biti dio najviše rangirane nogometne lige i vratiti staru slavu na travnjak Varteksovog stadiona.

Zastrašivanje načelnika i gradonačelnika, pritom se pozivajući na mrkvu i batinu, previše je čak i za Čačića kojem je u ovom mandatu najveći uspjeh kupnja dvorca, balona i šatora.

HNS smatra da svaki Grad ili Općina mogu sukladno Zakonu o sportu (čl.74) samostalno i na transparentan način donijeti odluku o donaciji NK Varaždinu, neovisno o županu. Također smatramo da je župan, ako je već imao namjeru pomoći, mogao do sad obaviti razgovore s gospodarstvenicima, ili pak predložiti inicijativu da se sredstva osiguraju u županijskom proračunu – riječi su predsjednika ŽO HNS-a Varaždinske županije Alena Leverića.

– Ovom prilikom podsjećamo župana da je zahvaljujući HNS-ovoj inicijativi izmijenjen Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zahvaljujući kojem je u prvih devet mjeseci ove godine županijski proračun podebljan za čak 11 milijuna kuna. Pozivamo župana da ubuduće sredstva iz proračuna umjesto za dvorce i balone koristi za razvoj obrazovanja, uređenje i opremanje škola i vrtića, za podizadnje kvalitete života građana, te da se okani ucjena i zlouporabe političkog utjecaja – zaključuje Alen Leverić.

Ostavi komentar