Gdje se u zdravstvu i kako troši milijarde kuna? Najviše novca odlazi bolnicama

bolnica

Doprinos za zdravstveno osiguranje uvećan s 15 na 16,5 posto uz paralelno ukidanje drugih dvaju doprinosa (do sada je ukupno izdvajanje za zdravstvo bilo 17,2) donijet će uštedu poslodavcima, ali zdravstvenu blagajnu neće napuniti.

Povećanje od najavljenih 1,35 milijardi kuna, koliko bi veći doprinos za zdravstveno trebao donijeti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje zbrojen s aktualnim proračunom iznosit će 24,95 milijardi kuna, što je iznos s kojim će sustav nastaviti proizvoditi gubitke. Upozorili su na to upućeni odmah po predstavljanju posljednje reforme koja je “servirana” kao poklon zdravstvenom sustavu.

Ukinut dio doprinosa

Naime, ako se najesen zakonskim izmjenama istodobno ukinu neki od izvora financiranja zdravstva, to će biti jalov poklon ovom sustavu. Jer, osim doprinosa iz plaća zaposlenih, u zdravstvo ide tri posto svih mirovina većih od 5664 kune, no prema prijedlogu porezne reforme doprinos za ozljede na radu trebao bi biti ukinut. U zdravstvo ide i 32 posto trošarina na duhanske proizvode i četiri posto od premije auto osiguranja, dok zdravstvenu zaštitu za zaštićene skupine (nezaposlene, branitelje, djecu itd.) plaća država iz proračuna. U svakom slučaju, kako je lanjskim rebalansom s dodatnih 1,1 milijardi kuna i najavio ministar financija, zdravstvo će vladajućima biti posebna tema.

Ostaje i pitanje gdje se u zdravstvu i kako troši sve te milijarde kuna? Računica je sljedeća: ukupan proračun HZZO-a koji je zdravstveni blagajnik i adresa s koje se raspoređuje novac za zdravstvenu zaštitu bolnicama, klinikama, primarnoj itd., ove godine iznosi 23,8 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego godinu prije. Kako prihodi, tako se i troškovi vrte manje-više oko istih iznosa. Primjerice, na zdravstvenu zaštitu je u 2017. potrošeno 20,5 milijardi kuna i 2,3 milijarde za naknade (rodiljne, bolovanja…). Najviše novca odlazi bolnicama, gotovo devet milijardi kuna, troškovi primarne su oko tri milijarde kuna, a konstantno rastu troškovi za lijekove, osobito za skupe lijekove.

Pola proračuna za zaposlene

Bolnice dobivaju 90 posto proračuna prema odluci Upravnog vijeća HZZO-a, a ostatak ovisno o kvaliteti i izvršenju posla. Iz HZZO-a tvrde da novac koji ide nekoj bolnici ovisi o tome što se sve tamo radi, a troši se na lijekove, režije, dok je trošak za zaposlene u nizu bolnica veći od polovice ukupnog im proračuna.

Ostavi komentar