FOI započeo s aktivnostima na projektu CRISS vrijednom više od 6 milijuna eura!

FOI

FOI započeo s aktivnostima na Obzor 2020 projektu CRISS vrijednom više od 6 milijuna eura.

Od 01. siječnja 2017. godine Fakultet organizacije i informatike započeo je s aktivnostima na projektu Demonstration of a scalable and cost-effective cloud-based digital learning infrastructure through the Certification of digital competences in primary and secondary schools – CRISS, financiranom iz najvećeg znanstvenog programa Europske unije – Obzor 2020.

Koordinator projekta na Fakultetu organizacije i informatike je doc. dr. sc. Igor Balaban – uspješni mladi znanstvenik koji se već dokazao i kao voditelj velikog europskog projekta naziva Europortfolio: A European Network of ePortfolio Experts and Practitioners (EPNET) koji je završio u prosincu 2015. godine. Iskustvo rada na tom projektu, kao i reference i znanstvene veze sa suradnicima iz drugih svjetskih institucija, doprinijelo je i uspješnoj suradnji kod projektne prijave i u konačnici dobivanju novog projekta. Važno je istaknuti da financiranje ovako velikog projekta iz programa Obzor 2020, podrazumijeva i veliku konkurenciju u vrednovanju i izboru između najboljih europskih istraživačkih grupa te je to veliki uspjeh za Fakultet organizacije i informatike i samog koordinatora.

Projekt CRISS, ukupne vrijednosti nešto više od 6 milijuna eura, trajat će 3 godine, a okupio je konzorcij od čak 15 partnera iz industrije, javnog sektora te akademske zajednice iz 9 europskih zemalja – Velike Britanije, Španjolske, Rumunjske, Njemačke, Švedske, Francuske, Italije, Grčke i Hrvatske. Projekt je osmišljen s ciljem razvoja i implementacije europske platforme u računalnom oblaku za stjecanje, vrednovanje i certificiranje digitalnih kompetencija učenika u osnovnim i srednjim školama, a sama platforma će biti testirana na više od 490 europskih škola, uključujući više od 25 000 učenika i 2290 nastavnika.

foiNa FOI-ju, projekt CRISS okuplja 15-tak nastavnika, znanstvenika i stručnih suradnika različitih kompetencija jer je i uloga FOI-ja u projektu višestruka. Naime, FOI će biti uključen u izradu okvira za stjecanje i certificiranje digitalnih kompetencija, te u proces dizajna i testiranja platforme u računalnom oblaku. Osim toga, FOI kao jedna od ukupno tri akademske institucije na projektu ima vodeću ulogu u znanstveno-istraživačkom aspektu cijelog projekta. Unutar tog dijela, glavna aktivnost FOI-ja je razvoj znanstveno-istraživačke metodologije, analiza rezultata učinaka implementiranog sustava, te evaluacija uspješnosti cijelog projekta.

I na kraju, tim FOI-ja je zadužen za planiranje i diseminaciju znanstvenih rezultata projekta koja se provodi tijekom cijelog trajanja projekta. Važno je istaknuti da je osim FOI-ja u projekt CRISS uključena i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet čime osim izuzetne znanstvene vrijednosti, sudjelovanje u projektu CRISS ima i veliku obrazovnu i društvenu važnost za Republiku Hrvatsku. Tako će u projektne aktivnosti tijekom školske godine 2018./2019. biti uključeno čak 1000 hrvatskih učenika i 60 nastavnika iz ukupno 20 škola. Hrvatski učenici i njihovi nastavnici imat će priliku primjenjivati CRISS platformu u nastavnim aktivnostima razliitih predmeta pri čemu će razvijati i vrednovati svoje digitalne kompetencije.

Iako je tek nešto više od mjesec dana od početka projekta, znanstvenici FOI-ja već su započeli intenzivnu suradnju s ostalim akademskim partnerima projekta (Universitat Oberta de Catalunya i University College London) te partnerima iz privatnog sektora (EXUS Ltd., My Documenta Creaciones Multimedia Avanzadas S.L, Education4sight, Diginext),a na razvoju metodološkog okvira za stjecanje i certifikaciju digitalnih kompetencija učenika te razvoju CRISS platforme. Suradnja sa svjetski prepoznatim institucijama, omogućila je i da FOI u Savjetodavni odbor projekta CRISS uključi i Istraživački centar iz Seville koji radi za Europsku komisiju čime su u poseban fokus stavljeni rezultati projekta i učvršćivanje njihove važnosti na europskoj razini.

Koordinator projekta CRISS je tvrtka EXUS Software LTD s uredima u Londonu i Ateni, a koji će uskoro objaviti i mrežnu stranicu projekta. Sve obavijesti o aktivnostima projekta već sada možete redovito pratiti putem Twittera te na mrežnim stranicama i Facebook stranici Fakulteta organizacije i informatike.

Ostavi komentar