FOI: Predstavljanje Inicijative privatnog sektora za mlade!

FOI

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) 9. veljače od 10:00 do 15:00 sati održalo se predstavljanje Inicijative privatnog sektora za mlade (PSYI) zajedno s popratnim aktivnostima kao što je panel diskusija „Kako pripremiti studenta za tržište rada“ te trening za predstavnike poslodavaca.

Inicijativa privatnog sektora za mlade pokrenuta je od strane Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama žena i akademskim institucijama, a predstavljanje koje se održalo na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu organizirano je od strane Regionalnog ureda HUP-a u Varaždinu te Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike (CPSRK FOI).

Na događanju je sudjelovao velik broj poslodavaca i studenata te su izneseni važni zaključci o potrebnim koracima kako bi se smanjio jaz između poslovnog sektora i akademske zajednice, kako bi se smanjila nezaposlenost te kako bi se zahtjevi tržišta uskladili s kadrovima koji završavaju svoje visokoškolsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj.

foiPredstavljanje Inicijative i panel rasprava „Kako pripremiti studenta za tržište rada“ U prvom dijelu aktivnosti, direktorica Regionalnog ureda HUP-a u Varaždinu i ujedno organizatorica regionalnog predstavljanja Inicijative u Varaždinu, Sanja Ostroški, te Voditelj ureda za odnose s javnošću Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH, Dino Juratovac, predstavili su samu Inicijativu. Naglasili su kako je cilj Inicijative doprinijeti smanjenju neusklađenosti vještina, omogućiti kvalitetnu studentsku praksu te otvoriti put zapošljavanja.

Prakse su dostupne svim studentima čiji fakulteti su uključeni u Inicijativu, a zasad se uključilo više od 30 visokoškolskih ustanova te više od 130 tvrtki, a dogovoreno je preko 550 mjesta za praksu, no ti brojevi će zasigurno rasti sudeći po trenutnom interesu. Standardno trajanje studentske prakse u okviru ovog projekta najmanje je šest tjedana, a najviše šest mjeseci, ime je osigurana kvaliteta i najviši standardi prema kriterijima Europske unije. Dodatna podrška Inicijative usmjerena je mladim ženama, kako bi se poboljšala njihova mogućnost zapošljavanja i kako bi im se pomoglo da prevladaju “meke” barijere prilikom stupanja na tržište rada.

Sanja Ostroški
Predavanje Sanje Ostroški

Nakon kratkog uvoda uslijedila je panel rasprava na temu „Kako pripremiti studenta za tržište rada“ na kojoj su sudjelovali predstavnici poslodavaca, akademske institucije (FOI) i studenata, zajedno s brojnim predstavnicima poslodavaca i studentima u publici. Panelisti koji su doprinijeli ovoj aktualnoj raspravi su Zvonko Biškup, Vlasnik i CEO u tvrtki Influendo, Marko Linke, CTO u tvrtki Repsly, Marijana Kežić, Voditeljica odjela za ljudske potencijale u tvrtki Metronet znanstvenoistraživački rad na Fakultetu organizacije i informatike, Sara Lonar, Tajnica Vijeća studenata veleuilišta i visokih škola RH, Petra Pavić, Mlaa konzultantica za biznis komunikacije, izv.prof.dr.sc. Reep, Prodekanica za Nina Begičević development u tvrtki Sedam IT d.o.o., Danijel Dadović, Voditelj Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI, Kristijan Gašljević, Predsjednik FOI Studentskog zbora te Sanja Ostroški, Direktorica regionalnog HUP-a i moderatorica panela.

Tijekom panela otvorena su razna pitanja jednako kao i prostor za poboljšanje praksi kako akademskih institucija, tako i poslovnog sektora, ali i same studentske populacije i mladih osoba koje moraju preuzeti dio odgovornosti prilikom pronalaska svojih zaposlenja i karijera. Zakljuci panela: važna je stručna praksa, samoinicijativa tvrtki i studenata, a najviše od svega razumijevanje vladajućih struktura. Zajednički nazivnik rasprave svakako je potreba za stručnom studentskom praksom koja bi se trebala uvesti kao obavezan kolegij na fakultetima, a potrebno je i ranije uvoenje praksi, odnosno i na preddiplomskim studijima. Osim toga, važno je da predstavnici poslodavaca prepoznaju važnost suradnje s fakultetima i visokim učilištima kako bi se uključivali u razne aktivnosti i doprinijeli kvaliteti kadrova koje će jednog dana zapošljavati, ali i kako bi se predstavili studentima i na vrijeme ostvarili kontakte.

foi
Predavanje je uključivalo velik broj stručnih panelista

Prepoznata je i važnost proaktivnosti od strane studenata i mladih ljudi, tražitelja zaposlenja, koji bi se i za vrijeme studija mogli ukljuiti u razne inicijative, udruge, studentske poslove i/ili volonterske projekte kako bi utjecali na vlastitu zapošljivost. Angažman studenata izrazito je važan kako bi i prije završetka fakulteta spoznali ime se zapravo žele baviti. Iznimno važan zakljuak odnosi se na potrebno veće razumijevanje vladajućih struktura koje mogu omogućiti prostor za djelovanje karijernih centara na akademskim razinama, jer takvi centri, poput CPSRK FOI, imaju ključnu ulogu u spajanju poslovnog sektora sa studentima. Drugim riječima, karijerni centri direktno utječu na smanjenje nezaposlenosti te bi fakulteti u RH cijenili potporu nadležnog ministarstva kako bi im mogli omogućiti samostalno djelovanje.  Trening za poslodavce U sklopu Inicijative održan je i trening za 15-ak predstavnika poslodavaca, odnosno za buduće mentore studentima u tvrtkama pod vodstvom ge. Jayne Norman, konzultantice tvrtke People 1st iz Velike Britanije.  Na treningu su strunjakinje iz Velike Britanije zainteresiranim predstavnicima poslodavaca predstavile niz metoda i praksi kojima oni, kao budući mentori studentima na strunim praksama, mogu prenijeti važna znanja, ali i dalje ih motivirati za razvoj i rast unutar tvrtke.

Ostavi komentar