3 C
Čakovec
Utorak, 31 siječnja, 2023

FOI kroz projekt DIP2Future definirao poslove budućnosti

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, uspješno je završen projekt razvoja obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT.

Projekt DIP2Future: Razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT u skladu s HKO-om, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.- 2020, a provodio se u partnerstvu s Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija, Sveučilišta u Rijeci.

Područje informacijskih znanosti unutar kojeg djeluje Fakultet organizacije i informatike (FOI) zahtijeva promptnu reakciju na tehnološke promjene i usklađivanje studijskih programa s potrebama tržišta rada.

Razvojem društva stvara se sve veća potreba za sustavima ili uslugama koje su temeljene na inovativnoj i učinkovitoj uporabi različitih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT). Izravna posljedica toga je potreba za usvajanjem specifičnih znanja i vještina.

Sektor IKT-a trenutno karakteriziraju inovacije, podrška dijelovima industrije visoke vrijednosti (poput Industrije 4.0.) i značajna ovisnost o kontinuiranom tehnološkom napretku. Od novih tehnologija, predviđa se da će Internet stvari imati najopsežniji utjecaj na industriju i biti osnovna tehnologija za napredak područja umjetne inteligencije i robotike. Nadalje, predviđa se da će u Europi do 2025. najviše porasti broj novih radnih mjesta koja se odnose na analizu velikih količina podataka i novih radnih mjesta iz područja informacijske sigurnosti.

Važno je naglasiti činjenicu da će IKT profesionalci u budućnosti morati kombinirati nove digitalne vještine s menadžerskim vještinama te trendovima kao što su digitalno vodstvo, veliki podaci, računarstvo u oblaku, Internet stvari, pametni sustavi. Rezultati DIP2Future projekta osigurat će temelj za stvaranje adekvatnog kadra koji će zadovoljiti potražnju na tržištu rada i podići razinu IKT vještina“, navodi voditeljica projekta, izv. prof. dr. sc. Renata Mekovec.

Rezultat projekta DIP2Future su izrađeni standardi zanimanja i standardi kvalifikacija za četiri područja: (1) podatkovnih tehnologija i umjetne inteligencije, (2) upravljanja sustavima informacijske sigurnosti i privatnosti, (3) distribuiranih i interaktivnih sustava i (4) upravljanja transformacijom i inovacijom poslovnih sustava.

Upravo aktivnosti provedene u sklopu projekta DIP2Future predstavljaju važan korak za otvaranje novih studijskih programa koji prate trendove poput:

  • porasta broja sigurnosnih prijetnji i napada (primjerice uhođenje, kibernetičko nasilje, informacijsko ratovanje, industrijska špijunaža, napadi krađom identiteta),

  • porasta broja nadzornih senzora u okruženju i inteligentnom umrežavanju strojeva i drugih uređaja (uz potporu industrijskog Interneta stvari, rada u oblaku),

  • povećanja broja i vrsta podataka koji se svakodnevno prikupljanju i analiziraju o pojedincu (metode i tehnike strojnog učenja, dubinske analize podataka, tehnologije za integraciju, pohranu i obradu podataka, prepoznavanje uzoraka ponašanja),

  • kao i povećanja sofisticiranosti tehnologije koja podupire poslovni proces, autonomno donošenje odluka, praćenje imovine i procesa u stvarnom vremenu (virtualna i proširena stvarnost, umjetna inteligencija, napredna robotika, autonomni roboti, simulacija, integracija sustava).

Izradom standarda zanimanja i kvalifikacija prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, projekt DIP2Future je osigurao prepoznatljivost ovih stručnjaka u RH, ali u Europi. Naime definirani su poslovi, znanja i vještine koje bi IKT stručnjaci morali posjedovati bez obzira na kojem fakultetu se obrazovali. Time se FOI još jednom dokazao kao siguran i proaktivan partner u akademskom obrazovanju, ali i u IT industriji kojoj nedostaje IKT stručnjaka sa kompetencijama i vještinama usmjerenima na poslove budućnosti.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,687SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE