FOI je postao znanstveni partner deep-tech venture buildera ‘Nuqleus’ – naprednog startup inkubatora

Deep-tech venture builder pod nazivom ‘NUQLEUS’, napredni startup inkubator, kojeg su pokrenuli Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu jučer je predstavljen u Zagrebu, a znanstveni partner projekta je Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu. Nuqleus predstavlja unaprjeđenje postojećeg ‘SPOCK’ startup inkubatora pružajući potporu u komercijalizaciji rezultata znanstvenih istraživanja kroz pomno osmišljen program temeljen na višegodišnjem iskustvu rada s deep-tech startupima, pod vodstvom Matije Srbića (FER). Nuqleus želi povezivanjem industrije i akademskih institucija pomoći razvoj deep-tech startupa – od ideje do izlaska na tržište. Istraživači i znanstvenici će od sada moći lakše pronaći podršku u komercijalizaciji svojih istraživanja, a IT tvrtke priliku da svoja iskustva, znanja i ideje razvijaju sa stručnjacima iz znanosti.

Uz FOI, znanstveni partneri Nuqleusa su Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB), a industrijski AVL-AST, GDi, Infobip i Rimac Technology.

Cilj Nuqleusa je omogućiti dijeljenje znanja i resursa između znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava s ciljem pokretanja i razvoja deep-tech startupa. Osim efikasne suradnje, reagirat će na prilike koje se trenutno pružaju kroz nove specijalizirane investicijske fondove za deep-tech startupe i programe nove Europske inovacijske agende te potaknuti formiranje hrvatskog deep-tech ekosustava.

U sklopu jučerašnjeg predstavljanja održana je prezentacija izazova koju su održali predstavnici tvrtki investicijskog odbora, a u čije rješavanje će se moći uključiti studentski timovi, pa tako i FOI-jevi studenti. Održana je i inspirativna panel diskusija na temu „Može li Hrvatska stvoriti svoje deep-tech gigante?“ kojeg je moderirao Davor Runje (co-founder at airt, president of the board at CISEx), a panelisti su bili: Alan Sumina (CEO at Nanobit), Damir Sabol (Founder/CEO at Photomath), akademik prof.dr.sc. Ivan Petrović (FER) i izv.prof.dr.sc. Hrvoje Džapo (FER).

Ovaj projekt izvrsna je prilika za studente FOI-ja koji se mogu uključiti prijavom vlastitog projekta ili povezivanjem s drugim sudionicima, radom na validaciji ideje, definiranju poslovnog modela te radu s industrijskim partnerom na poslovnom razvoju i razvoju proizvoda. Predstavljanje modela uključivanja FOI-jevih studenata kao i prezentacija izazova koje su izložile investicijske tvrtke, održat će se tijekom prosinca na FOI-ju u Varaždinu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Stephan Lupino izrađuje pozoja

Zmajska sila probudila se u Štrigovi!

Maturanti dječjeg vrtića Cipelica

Vrtić Cipelica

Čakovečka špica 15.6.2024.

Čakovečka špica 15.6.2024.