Festival znanosti u Varaždinu počeo virtulanom šetnjom svemirom

Na Fakultetu organizacije i informatike danas je započeo program Festivala znanosti 2019. godine. Program je svečano otvoren radionicom naziva „Dohvati mi tata Mjesec…“, u kojoj su sudjelovali najmlađi posjetitelji FOI-ja, djeca predškolske dobi – polaznici Dječjeg vrtića Varaždin – objekta Gortanova (skupina „Dupini“) u pratnji odgajateljica Marine Babić i Marsele Hunjek te ravnateljice DV Varaždin Jasenke Husnjak, kao i učenici prvih razreda V. osnovne škole Varaždin u pratnji učiteljice Dubravke Novak i ravnatelja škole Maria Šipeka.

Program je započeo otvorenjem izložbe likovnih radova koje su izradila djeca za Festival znanosti na FOI-ju, a sudionike je tom prigodom pozdravio i dekan Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Neven Vrček, ističući važnost popularizacije znanosti.

Ovim festivalom sveučilišta nastoje približiti znanosti širokoj populaciji. Konkretno, djeci vrtića i osnovnih škola želimo pokazati da je znanost interesantna i kod mladih pobuditi interes za ono što se na fakultetima događa. Organizirali smo radionice u skladu s onim s čime se FOI bavi, a to su informatika i računalni programi. U okviru Festivala znanosti održat će se i Dan otvorenih vrata, događaj na kojem ćemo pokazati čime se bavimo. Imamo velik interes srednjoškolaca, dolazi nam oko 180 učenika iz cijele Hrvatske, stoga će ovo biti jedinstvena prilika da im pokažemo što se sve na FOI-ju radi.“, rekao je uvodno dekan Vrček.

Djeca predškolske dobi i učenici osnovne škole su potom krenuli u virtualnu šetnju svemirom, kroz koju ih je vodila voditeljica radionice psihologinja i komunikologinja izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, uz podršku volontera Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja.

Cijelu smo radionicu vezali uz godišnjicu slijetanja čovjeka na Mjesec, pa smo za djecu pripremili jednu virtualnu svemirsku ekskurziju, gdje smo ih upoznali s planetima i astronautima, a djeca su nam za Festival znanosti pripremila i zanimljivu izložbu.“, istaknula je voditeljica Vidaček Hainš.

U okviru današnjeg programa, najmlađi su posjetitelji saznali i nešto više o Mjesecu u okviru predavanja „Koje je boje Mjesec…“, a koji je održala dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, a obišli su i Knjižnicu FOI-ja, Centar za informatičku podršku FOI-ja i laboratorije. Na posljetku, djeci su uručene „prave“ diplome FOI-ja, budući da su odradili jedan važan posao i doprinijeli popularizaciji znanosti.

festival znanosti (1)

Program Festivala nastavlja se od sutra, 9. travnja pa sve do petka 12. travnja 2019. godine. Središnje događanje bit će DAN OTVORENIH VRATA FOI-ja, koji sutra (9. travnja 2019.) započinje u 10,00 sati na FOI-ju (Pavlinska 2, Varaždin). Bit će to prilika za više od 180 maturanata koji dolaze iz cijele Hrvatske (Vukovar, Zagreb, Dugo Selo, Koprivnica, Sisak, Našice, Krapina…) da se upoznaju s radom FOI-ja, njegovim studijskim programima i uvjetima za upis.

Utorak

9. travnja 2019. godine

10:00 – 13:00

Djelatnici FOI-ja

Učenici srednjih škola

Dan otvorenih vrata FOI-ja

Želja nam je pokazati učenicima i našim budućim studentima kako izgleda jedan uobičajeni dan FOI studenta. Program će započeti sastankom ispred zgrade Fakulteta, a nastavit će se pozdravnim predavanjem te prezentacijama raznih fakultetskih centara i studentskih udruga. Učenici će saznati sve potrebne informacije o studijskim programima (informatički i ekonomski smjer) i uvjetima za upis, ali i o mnogim izvannastavnim aktivnostima u koje će se kao FOI studenti/ce moći uključiti te tako proširiti svoje vidike i kreativnost te steći iskustva koja im kasnije mogu pomoći kod zapošljavanja.

Srijeda

10. travnja 2019. godine

11:00 – 11:45

Voditelj:

Doc. dr. sc. Bojan Žugec

Učenici srednjih škola

Matematičko modeliranje mrežastih struktura

Na radionici će biti riječi o jednom od načina matematičkog modeliranja mrežastih struktura: od onih velikih (mostovi, dizalice, Eiffelov toranj) pa do najmanjih (stentovi). Bit će riječi o ideji modeliranja s tim da će fokus biti na modeliranju stentova. Što su stentovi? Stentovi su u pravilu metalne mrežice koje se postavljaju u suženi ili zatvoreni dio arterije s ciljem otvaranja i uspostavljanja normalnog protoka krvi.

Četvrtak

11. travnja 2019. godine

11:00 – 11:45

Voditeljice:

Doc. dr. sc. Kristina Detelj; Doc. dr. sc. Irena Kedmenec

Učenici srednjih škola

Kad se male ruke slože

Što učiniti kada želiš realizirati dobru ideju, a nemaš novac koji ti je za to potreban? Možeš posegnuti za grupnim financiranjem koje je zahvaljujući internetu postalo dostupnije nego ikad.

Grupno financiranje je prikupljanje sredstava od velikog broja investitora pri čemu svaki sudjeluje s malim novčanim iznosom u svrhu ostvarenja nekog cilja. Na radionici ćete čuti koje vrste grupnog financiranja postoje, na kojim se platformama ono može realizirati te na koji ga način pravilno koristiti.

Petak

12. travnja 2019. godine

08:15 – 09:00

Voditeljica:

Doc. dr. sc. Dijana Plantak Vukovac

Niži razredi OŠ

Značenje boja ili zašto su mnogi likovi iz crtića žute boje?

U kratkom predavanju djeci će biti predstavljeno značenje različitih boja te kako se pojedine boje dobivaju miješanjem na slikarskoj paleti boja i na računalu.

Petak

12. travnja 2019. godine

09:00 – 10:00

Voditeljice:

Doc. dr. sc. Kristina Detelj

Ivana Fojs, mag. oec.

Niži razredi OŠ

Radi što voliš i mijenjaj svijet

Cilj radionice je prikazati kako poduzetništvo spaja osobne interese pojedinca, poput kreativnih aspiracija, s nužnim interesima poput osobnog poslovnog razvoja, odnosno kako osoba koja ima ideju može zaraditi i živjeti od svog hobija i pri tome pomoći okolišu.

Na početku radionice bit će prikazani aktualni problemi vezani uz okoliš, nakon čega će biti definiran koncept poduzetništva. Kroz primjere će biti objašnjen spoj poslovanja, kreativnosti i izuma koji pomažu očuvanju okoliša (top 10/20 izuma za očuvanje okoliša i rješavanje postojećih problema).

izvor: FOI Varaždin

Ostavi komentar