16.1 C
Čakovec
Srijeda, 28 veljače, 2024

Festival Ultra Hrvatskoj donio 40 milijuna eura

Ultra Europe najveći je međunarodni događaj u Hrvatskoj,a ove se godine, 6., 7. i 8. srpnja, održava šesti put velikim festivalom elektroničke glazbe.

No, Ultra je daleko više od glazbe i plesa, festival je u Split i okolicu doveo goste iz više od 140 svjetskih zemalja, a 90 posto ih je između 18 i 30 godina starosti.

Prednjače gosti iz zemalja s jačim svjetskim ekonomijama, ponajprije Španjolci pa Britanci, Australci, Amerikanci, Norvežani… Svi dolaze upijati ritam koji dopire iz snažnog ozvučenja s najmodernije pozornice široke čak 75 metara, a 6000 gostiju plaća si smještaj u VIP ložama.

Novi profil gostiju

A gospodarski učinak na Split i Splitsko-dalmatinsku županiju pa i hrvatsku ekonomiju u cjelini?

Procjenjuje se kako je Ultra u Hrvatsku donijela 40 milijuna eura, ponajprije kroz noćenja. Prošle godine ostvareno ih je zajedno s Destination Ultra programom koji obuhvaća Brač, Hvar i Vis 211.200, pri čemu je gost prosječno ostajao 6,4 noći, a trošio prosječnih 66 eura. Ultra je plasirala Split među svjetske prijestolnice elektroničke glazbe i dobre zabave. Manifestacija je to koja daje dodatnu vrijednost turističkoj ponudi Splita i Hrvatske, dovodi novi profil gostiju te pridonosi stvaranju imidža koji Split čini konkurentnim na globalnom tržištu. Posjetitelji festivala, osim u glazbi, uživaju u prirodnim ljepotama i kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima Dalmacije, što dokazuje podatak da borave u destinaciji – pet i pol dana.

3,5 milijuna eura za obroke

Festival osim marketinške vrijednosti ima i znatan ekonomski učinak koji se multiplicira na cijelo gospodarstvo. Poseban utjecaj zabilježen je na rast smještajnih kapaciteta koji je od 11.488 kreveta u 2012. godini, do danas narastao na 27.575 kreveta, a najveći porast zabilježen je u privatnom smještaju, dok je broj turističkih noćenja u srpnju 2017. veći gotovo tri puta nego 2012. – kaže direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

Gotovo pet i pol milijuna eura zarada je ostvarena na letovima. Ultranauti su lani koristili 9570 letova da bi stigli u Split, prosječne cijene 573 eura, a korištena su i 53 privatna zrakoplova. Gosti Ultre dnevno pojedu 1,6 obroka, ukupno 307.200, po cijeni od 11,40 eura, vrijednost je više od tri i pol milijuna eura.

Split je prihvatio Ultru kao jedan od svojih simbola, isto kao i Hajduk koji logo festivala nosi na dresu. Splićani znaju što znači takav skok u broju gostiju i noćenjima u samo tjedan dana, ni jedan drugi događaj tako nešto ne može postići. Nije stoga čudno u da se sada Ultra u Splitu – jedva čeka.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE