Tvrtka Ecoagro obnovila uzgoj fazana na najstarijoj u Europi, a najvećoj u Hrvatskoj fazaneriji kod Petrijanca.
Za uzgoj fazanske divljači treba puno znanja, iskustva i poznavanja moderne tehnologije. Tvrtka Ecoagro, vlasnika Stanka Kočevara, zaljubljenika u prirodu i lov, a istodobno uspješnog poduzetnika i vlasnika tvrtke Oculus, prošle se godine uhvatila ukoštac s problemima zapuštene fazanerije. U roku od jedne godine ostvarili su izvanredne rezultate u uzgoju fazana. Svu uzgojenu fazansku divljač na fazaneriji kod Petrijanca, nadomak Varaždina, uspješno su prodali lovozakupcima širom Hrvatske.

Uzgoj fazanske divljači započeo je u okolici Varaždina još grof Marko Bombelles, koji je iz južne Moravske 1870. godine uvezao prve fazane i započeo uspješan umjetni uzgoj fazana.
Nastavljajući tradiciju uzgoja fazanske divljači 1952. godine izgrađena je i fazanerija s kapacitetom od 2000 fazana godišnje. Godine 1964. prešlo se na industrijski način proizvodnje. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća bile su najbolje godine, a ova je fazanerija bila najveći proizvođač pernate divljači u Hrvatskoj. U 90-im godinama prošlog stoljeća smanjuje se potražnja za pernatom divljači i tu počinju problemi, pa se proizvodnja skoro i ugasila. Danas je fazanerija u vlasništvu tvrtke Ecoagro, koja je investirala značajna sredstva u modernizaciju i renovaciju fazanerije. Nabavljeno je matično jato iz Mađarske i krenulo se u proizvodnju gotovo od nule. Kapacitet proizvodnje je 300 tisuća fazana, a prosječna godišnja proizvodnja 150 tisuća jednodnevnih pilića.

Uloženo preko 6 milijuna kuna
– Duga tradicija uzgoja fazanske divljači i značajni gospodarski potencijal ove fazanerije motivirali su strastvenog lovca i poduzetnika Stanka Kočevara, vlasnika uspješne tvrtke Oculus, da kupi posrnulu fazaneriju i postavi je na noge. Ecoagro, tvrtka u njegovu vlasništvu, kupila je fazaneriju i trčkariju s pripadajućim zemljištem od 21 hektra, inkubatorskom stanicom za valjenje pilića, halom za podni uzgoj fazanskih pilića, boksove s natkrivenim ispustima, volijere i zimovnike, veterinarsku stanicu te druge prateće objekte, a u veljači prošle godine iz Mađarske je uvezeno novo matično jato. Investicija je premašila 6 milijuna kuna, u cijelosti je obnovljen tehnološki proces proizvodnje fazanske divljači. – Već u prvoj godini ostvarili smo izvrstan rezultat, pokrenuta je proizvodnja jednodnevnih fazanskih pilića i njihov uzgoj, ponovo su zaposleni bivši radnici koji imaju ogromno iskustvo u proizvodnji. Obnovljene su volijere i drugi objekti na fazaneriji, a svu fazansku divljač koju smo proizveli na fazaneriji, plasirali smo lovozakupcima širom Hrvatske, od Dubrovnika do Istre, istaknula je mag. ing. agronomije, agroekonomike, lovstva i pčelarstva Jasmina Grđan Buhin, tehnička direktorica u tvrtki Ecoagro, polaznica doktorskog studija lovstva i kinologije na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.
– Naš je cilj da najprije domaćim lovoovlaštenicima ponudimo kvalitetne i zdrave fazane izvrsne genetike te da našu ponudu fazanske divljači s vremenom proširimo i na inozemna tržišta. Tako, primjerice, 2023. godine planiramo u Francuskoj nabaviti i novo matično jato. Kako tvrtka Ecoagro u ekološkom uzgoju ima svinje mangulice, planiramo i izgradnju dvolinijske klaonice za obradu mesa mangulica te mesa fazanske divljači. Potražnja za takvim proizvodima iz ekološkog uzgoja je velika, stoga uz uzgoj fazana za lov, a s vremenom i trčki, prepelica i divljih zečeva, planiramo uložiti i u razvoj proizvoda od životinja koje ćemo uzgajati na našim farmama. Kod uzgoja fazana i mangulica, posebnu pozornost posvećujemo zdravstvenoj ispravnosti hrane kojom ih hranimo, a koju kupujemo isključivo od lokalnih proizvođača i proizvodimo na vlastitim površinama. U budućnosti naša je namjera da budemo samoodrživi, stoga planiramo i nova ulaganja u poljoprivredne površine. Kako će se proizvodnja povećavati, potrebe za hranom bit će sve veće. U budućnosti planiramo i ulaganja u gradnju silosa, sušare i mješaone hrane. Nastavljamo tradiciju koja je dulja od stoljeća i na njoj nastojimo izgraditi vlastitu uspješnu priču, rekla je Jasmina Grđan Buhin.
Započeo novi ciklus proizvodnje divljih fazana
Nakon što su s uspjehom završili prvu godinu proizvodnje fazanske divljači, u tvrtki Ecoagro uskoro će započeti novi ciklus proizvodnje.
– Sezona lova na fazane je pri kraju pa smo u veljači započeli formiranje matičnog jata. Sve do 15. lipnja svakom fazanu pridružit ćemo šest ženki. Nakon ubiranja, jaja će ići u inkubatore, na 21 dan, pa zatim na 4 dana u valionike, nakon valjenja izlegli pilići bit će premješteni u posebne, grijane hale u kojima će ostati tri tjedna, a potom će s 4 tjedana biti u boksovima s ispustima, iz kojih ćemo ih preko dana puštati na travnjake, a onda će sa 7 tjedana biti pušteni i u naše volijere, u kojima će imati iste uvjete kao i u lovištu. Važno je naime, da uzgojimo divlje fazane, koji će se dobro snalaziti u lovištima u koja će doći punih pet mjeseci od valjenja, rekla je Jasmina Grđan Buhin, tehnička direktorica tvrtke Ecoagro.
Uzgoj fazanske divljači zahtijeva puno znanja i iskustva, koje je ipak očuvano zahvaljujući zaposlenicima iz okolice, koji su nekada i stvorili ovu fazaneriju u čijim se najboljim danima fazanska divljač uzgajala u čak 3,5 turnusa, znači prosječno 280 tisuća jednodnevnih fazanskih pilića.

Već u prvoj godini obnovljene proizvodnje uspjeli smo postići izvrsnu valivost od čak 76 posto. Pred nama je novi proces uzgoja u kojem ćemo postići još bolje rezultate i povećati našu godišnju proizvodnju visokokvalitetnih, uzgojenih fazana. Veliku opasnost u ostvarivanju tog cilja predstavlja ptičja gripa, koja može ugroziti naše matično jato i nanijeti nam katastrofalnu štetu, stoga se na našoj fazaneriji najstrože pridržavamo svih zaštitnih mjera i naredbi.
Naš je cilj za početak zadovoljiti hrvatsko tržište. U Hrvatskoj je puno fazanerija koje imaju slične probleme kakve je imala nekad i naša fazanerija. Smatramo i spremni smo na udruživanje i zajednički nastup na tržištu, kako bismo mogli konkurirati ostalim europskim fazanerijama.
Poštivanje sustava kvalitete daje vrhunsku divljač
Da bi našim domaćim, a u budućnosti i stranim lovoovlaštenicima, mogli ponuditi kvalitetne i zdrave fazane izvrsne genetike, važno je postaviti strogi sustav kontrole kod proizvodnje, nastavlja priču Jasmina. Zaposlili smo lokalno stanovništvo koje je već radilo u fazaneriji i ima veliko iskustvo pa imamo vrsne stručnjake s dugogodišnjim iskustvom. U našu smo proizvodnju uveli sustav HACCP i sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001.
– Proučavanjem stručne literature, znanstvenih radova i vođenjem fazanerije shvatiš da je najvažniji čimbenik za proizvodnje zdravo i kvalitetno matično jato. Uvođenjem sustava HACCP kontrole kritičnih točaka u svakoj fazi proizvodnje i identificiranjem bioloških rizika štitimo zdravlje peradi, ali i naših djelatnika. Poštivanjem idealnih uvjeta fazanskih nesilica doveli smo do prosječne nesivosti fazanki do 63 jaja, dok je prosjek prema literaturi od 40 do 60 jaja.

– Iako nas još očekuje puno posla i novih ulaganja, prošla je godina pokazala da smo uspjeli fazaneriju ponovo postaviti na noge, pokrenuti proizvodnju fazanske divljači i našim lovoovlaštenicima ponuditi fazane visoke kvalitete pa nas to dodatno motivira za sve planove koje smo zacrtali za budućnost, istaknula je Jasmina Grđan Buhin, tehnička direktorica u tvrtki Ecoagro. (S. Zorković)
ECOAGRO d.o.o.
Ulica svetog Lovre 45
Veliki Lovrečan
42208 Cestica
Fazanerija:
Ulica Vladimira Nazora 1/20
42206 Petrijanec
e-mail: [email protected]
tel: +385 995837744
Pozivamo sve zainteresirane da se predbilježe za fazansku divljač za 2022./2023. godinu, a u travnju da ih posjete na sajmu u Gornjoj Radgoni ili dođu na dane otvorenih vrata.
Mogućnost nabave fazana na fazaneriji ecoagro prema dobi, spolnom omjeru i vremenu isporuke
STAROST FAZANA | SPOLNI OMJER (M:Ž) | VRIJEME ISPORUKE (mjesec) |
1 DAN | 1:1 | 5, 6, 7 |
7 – 8 TJEDANA | 1:1 | 6, 7, 8, 9 |
10 – 12 TJEDANA | 1:1 | 7, 8, 9 |
ODRASLI FAZANI ZA LOV (stariji od 18 tjedana) | 1:1 | 10, 11, 12, 1 |
MATIČNO JATO (30 tjedana) | 1:6 | 2, 3 |
POLUIZNEŠENO MATIČNO JATO (50 tjedana) | 1:6 | 6 |
Napomena: cijene se formiraju u ožujku i travnju.