11.7 C
Čakovec
Petak, 23 veljače, 2024

Otvorena Fazanerija Ecoagro, lovci već u prvoj godini prepoznali kvalitetu fazana!

Tvrtka Ecoagro obnovila uzgoj fazana na najstarijoj u Europi, a najvećoj u Hrvatskoj fazaneriji kod Petrijanca.

Za uzgoj fazanske divljači treba puno znanja, iskustva i poznavanja moderne tehnologije. Tvrtka Ecoagro, vlasnika Stanka Kočevara, zaljubljenika u prirodu i lov, a istodobno uspješnog poduzetnika i vlasnika tvrtke Oculus, prošle se godine uhvatila ukoštac s problemima zapuštene fazanerije. U roku od jedne godine ostvarili su izvanredne rezultate u uzgoju fazana. Svu uzgojenu fazansku divljač na fazaneriji kod Petrijanca, nadomak Varaždina, uspješno su prodali lovozakupcima širom Hrvatske.

Stanko Kočevar, direktor ima jasnu strategiju kako fazaneriju učiniti uspješnom

Uzgoj fazanske divljači započeo je u okolici Varaždina još grof Marko Bombelles, koji je iz južne Moravske 1870. godine uvezao prve fazane i započeo uspješan umjetni uzgoj fazana.

Nastavljajući tradiciju uzgoja fazanske divljači 1952. godine izgrađena je i fazanerija s kapacitetom od 2000 fazana godišnje. Godine 1964. prešlo se na industrijski način proizvodnje. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća bile su najbolje godine, a ova je fazanerija bila najveći proizvođač pernate divljači u Hrvatskoj. U 90-im godinama prošlog stoljeća smanjuje se potražnja za pernatom divljači i tu počinju problemi, pa se proizvodnja skoro i ugasila. Danas je fazanerija u vlasništvu tvrtke Ecoagro, koja je investirala značajna sredstva u modernizaciju i renovaciju fazanerije. Nabavljeno je matično jato iz Mađarske i krenulo se u proizvodnju gotovo od nule. Kapacitet proizvodnje je 300 tisuća fazana, a prosječna godišnja proizvodnja 150 tisuća jednodnevnih pilića.

Mag. ing. agronomije, agroekonomike, lovstva i pčelarstva Jasmina Grđan Buhin, tehnička je direktorica u tvrtki Ecoagro, polaznica doktorskog studija lovstva i kinologije na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Uloženo preko 6 milijuna kuna

– Duga tradicija uzgoja fazanske divljači i značajni gospodarski potencijal ove fazanerije motivirali su strastvenog lovca i poduzetnika Stanka Kočevara, vlasnika uspješne tvrtke Oculus, da kupi posrnulu fazaneriju i  postavi je na noge. Ecoagro, tvrtka u njegovu vlasništvu, kupila je fazaneriju i trčkariju s pripadajućim zemljištem od 21 hektra, inkubatorskom stanicom za valjenje pilića, halom za podni uzgoj fazanskih pilića, boksove s natkrivenim ispustima, volijere i zimovnike, veterinarsku stanicu te druge prateće objekte, a u veljači prošle godine iz Mađarske je uvezeno novo matično jato. Investicija je premašila 6 milijuna kuna, u cijelosti je obnovljen tehnološki proces proizvodnje fazanske divljači. – Već u prvoj godini ostvarili smo izvrstan rezultat, pokrenuta je proizvodnja jednodnevnih fazanskih pilića i njihov uzgoj, ponovo su zaposleni bivši radnici koji imaju ogromno iskustvo u proizvodnji. Obnovljene su volijere i drugi objekti na fazaneriji, a svu fazansku divljač koju smo proizveli na fazaneriji, plasirali smo lovozakupcima širom Hrvatske, od Dubrovnika do Istre, istaknula je mag. ing. agronomije, agroekonomike, lovstva i pčelarstva Jasmina Grđan Buhin, tehnička direktorica u tvrtki Ecoagro, polaznica doktorskog studija lovstva i kinologije na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

– Naš je cilj da najprije domaćim lovoovlaštenicima ponudimo kvalitetne i zdrave fazane izvrsne genetike te da našu ponudu fazanske divljači s vremenom proširimo i na inozemna tržišta. Tako, primjerice, 2023. godine planiramo u Francuskoj nabaviti i novo matično jato. Kako tvrtka Ecoagro u ekološkom uzgoju ima svinje mangulice, planiramo i izgradnju dvolinijske klaonice za obradu mesa mangulica te mesa fazanske divljači. Potražnja za takvim proizvodima iz ekološkog uzgoja je velika, stoga uz uzgoj fazana za lov, a s vremenom i trčki, prepelica i divljih zečeva, planiramo uložiti i u razvoj proizvoda od životinja koje ćemo uzgajati na našim farmama. Kod uzgoja fazana i mangulica, posebnu pozornost posvećujemo zdravstvenoj ispravnosti hrane kojom ih hranimo, a koju kupujemo isključivo od lokalnih proizvođača  i proizvodimo na vlastitim površinama. U  budućnosti naša je namjera da budemo samoodrživi, stoga planiramo i nova ulaganja u poljoprivredne površine. Kako će se proizvodnja povećavati, potrebe za hranom bit će sve veće. U budućnosti planiramo i ulaganja u gradnju silosa, sušare i mješaone hrane. Nastavljamo tradiciju koja je dulja od stoljeća i na njoj nastojimo izgraditi vlastitu uspješnu priču, rekla je Jasmina Grđan Buhin.

Započeo novi ciklus proizvodnje divljih fazana

Nakon što su s uspjehom završili prvu godinu proizvodnje fazanske divljači, u tvrtki Ecoagro uskoro će započeti novi ciklus proizvodnje.

– Sezona lova na fazane je pri kraju pa smo u veljači započeli formiranje matičnog jata. Sve do 15. lipnja svakom fazanu pridružit ćemo šest ženki. Nakon ubiranja, jaja će ići u inkubatore, na 21 dan, pa zatim na 4 dana u valionike, nakon valjenja izlegli pilići bit će premješteni u posebne, grijane hale u kojima će ostati tri tjedna, a potom će s 4 tjedana biti u boksovima s ispustima, iz kojih ćemo ih preko dana puštati na travnjake, a onda će sa 7 tjedana biti pušteni i u naše volijere, u kojima će imati iste uvjete kao i u lovištu. Važno je naime, da uzgojimo divlje fazane, koji će se dobro snalaziti u lovištima u koja će doći punih pet mjeseci od valjenja, rekla je Jasmina Grđan Buhin, tehnička direktorica tvrtke Ecoagro.

Uzgoj fazanske divljači zahtijeva puno znanja i iskustva, koje je ipak očuvano zahvaljujući zaposlenicima iz okolice, koji su nekada i stvorili ovu fazaneriju u čijim se najboljim danima fazanska divljač uzgajala u čak 3,5 turnusa, znači prosječno 280 tisuća jednodnevnih fazanskih pilića.

Inkubator: Da bi se izleglo čim više fazana, jaja idu u inkubator, napravu za leženje peradi u kojoj se osiguravaju potrebna temperatura, izmjena i vlažnost zraka te okretanje jaja.

Već u prvoj godini obnovljene proizvodnje uspjeli smo postići izvrsnu valivost od čak 76 posto. Pred nama je novi proces uzgoja u kojem ćemo postići još bolje rezultate i povećati našu godišnju proizvodnju visokokvalitetnih, uzgojenih fazana. Veliku opasnost u ostvarivanju tog cilja predstavlja ptičja gripa, koja može ugroziti naše matično jato i nanijeti nam katastrofalnu štetu, stoga se na našoj fazaneriji najstrože pridržavamo svih zaštitnih mjera i naredbi.

Naš je cilj za početak zadovoljiti hrvatsko tržište. U Hrvatskoj je puno fazanerija koje imaju slične probleme kakve je imala nekad i naša fazanerija. Smatramo i spremni smo na udruživanje i zajednički nastup na tržištu, kako bismo mogli konkurirati ostalim europskim fazanerijama.

Poštivanje sustava kvalitete daje vrhunsku divljač

Da bi našim domaćim, a u budućnosti i stranim lovoovlaštenicima,  mogli ponuditi kvalitetne i zdrave fazane izvrsne genetike, važno je postaviti strogi sustav kontrole kod proizvodnje, nastavlja priču Jasmina. Zaposlili smo lokalno stanovništvo koje je već radilo u fazaneriji i ima veliko iskustvo pa imamo vrsne stručnjake s dugogodišnjim iskustvom. U našu smo proizvodnju uveli sustav HACCP i sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001.

– Proučavanjem stručne literature, znanstvenih radova i vođenjem fazanerije shvatiš da je najvažniji čimbenik za proizvodnje zdravo i kvalitetno matično jato. Uvođenjem sustava HACCP kontrole kritičnih točaka u svakoj fazi proizvodnje i identificiranjem bioloških rizika štitimo zdravlje peradi, ali i naših djelatnika. Poštivanjem idealnih uvjeta fazanskih nesilica doveli smo do prosječne nesivosti fazanki do 63 jaja, dok je prosjek prema literaturi od 40 do 60 jaja.

Transport: Fazani se dostavljaju lovačkim društvima

– Iako nas još očekuje puno posla i novih ulaganja, prošla je godina pokazala da smo uspjeli fazaneriju ponovo postaviti na noge, pokrenuti proizvodnju fazanske divljači i našim lovoovlaštenicima ponuditi fazane visoke kvalitete pa nas to dodatno motivira za sve planove koje smo zacrtali za budućnost, istaknula je Jasmina Grđan Buhin, tehnička direktorica u tvrtki Ecoagro.  (S. Zorković)

ECOAGRO d.o.o.

Ulica svetog Lovre 45

Veliki Lovrečan

42208 Cestica

Fazanerija:

Ulica Vladimira Nazora 1/20

42206 Petrijanec

www.ecoagro.hr

e-mail: [email protected]

tel: +385 995837744

Pozivamo sve zainteresirane da se predbilježe za fazansku divljač za 2022./2023. godinu, a u travnju da ih posjete na sajmu u Gornjoj Radgoni ili dođu na dane otvorenih vrata.

Mogućnost nabave fazana na fazaneriji  ecoagro prema dobi, spolnom omjeru i vremenu isporuke

STAROST FAZANA SPOLNI OMJER (M:Ž) VRIJEME ISPORUKE (mjesec)
1 DAN 1:1 5, 6, 7
7 – 8 TJEDANA 1:1 6, 7, 8, 9 
10 – 12 TJEDANA 1:1 7, 8, 9
ODRASLI FAZANI ZA LOV (stariji od 18 tjedana) 1:1 10, 11, 12, 1
MATIČNO JATO (30 tjedana) 1:6 2, 3
POLUIZNEŠENO MATIČNO JATO (50 tjedana) 1:6 6

Napomena: cijene se formiraju u ožujku i travnju.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE