Evo iz kojih zemalja dolaze najidealniji radnici da zamijene naše

radnici
Ilustracija: Natraženija su strukovni radnici za rad u metalskoj industriji, ali i sve druge struke

Za nedavnog predstavljanja istraživanja “Zašto građani odlaze iz Hrvatske” u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Davor Majetić izjavio je da bi trebalo vratiti barem dio našeg iseljeništva i privlačiti iseljenike iz nama kulturološki i geografski bliskih zemlja poput Ukrajine, Bugarske, Bjelorusije.

Sve razvijene zemlje provode selektivnu imigracijsku politiku, teže useljevanju radnika koji se najlakše integriraju ciljajući na mlado stanovništvo, pa je pitanje iz kojih zemalja možemo uvoziti radnike, imajući na umu da se zbog niskih plaća u odnosu na ostatak EU strani radnici neće potrgati za našom zemljom, piše večernji.hr.

Demograf Stjepan Šterc ističe da će nama vjerojatno u dogledno vrijeme trebati i do 50 tisuća radnika u turizmu, poljoprivredi, građevini, ali i da nije tako jednostavno privući radnike koji se brzo integriraju, kako se misli, zato je i isticao da bi trebalo prvo ciljati na povratak našeg iseljeništva.

– Uvoz radnika bit će ozbiljan problem za Hrvatsku, a kad je riječ o zemljama iz kojih bismo trebali uvoziti radnike, uz BiH i Ukrajinu, to su gotovo sve zemlje istočne Europe zbog najlakše integracije. Sve ostalo je ozbiljan proces supstitucije stanovništva koji se vrlo ozbiljno analizira jer migracijski procesi prema EU neće stati – ističe Šterc.

– Kad bismo mogli birati strane radnike, najbolje bi bilo useljavati najvitalnije stanovništvo, mladu i obrazovanu radnu snagu od 22 do 40 godina. Sve razvijene zemlje EU provode selektivnu imigracijsku politiku i ciljaju na ljude koji se najlakše integriraju. Kad je riječ o Ukrajini, iz iskustva mogu reći, jer sam bio u toj zemlji, da je Ukrajincima naša zemlja privlačna i integracija Ukrajinaca bila bi jednostavnija nego integracija ljudi s Bliskog istoka. Bliski su našem mentalitetu, a Ukrajinaca već ima u Hrvatskoj – govori bivši državni tajnik za demografiju Marin Strmota.

Nije migracijska politika, dodaje, uvoz sezonskih radnika i ne može samo tržište rada diktirati tko će se useljavati u Hrvatsku bez strategije i vizije jer je to vatrogasna politika. Upozorava i na zakonske manjkavosti jer, prema Zakonu o strancima, niz je uvjeta koje stranci moraju ispuniti za stalni boravak.

Ostavi komentar