Europski parlament izglasao Izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU

Biljana Borzan
Biljana Borzan, Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu EU izglasano je u četvrtak u Europskom parlamentu. Veliki je to uspjeh hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koja je bila Izvjestiteljica za razliku u kvaliteti prehrambenih proizvoda.

– Ovaj problem građani velikog dijela EU osjećaju kao veliku nepravdu. S pravom se osjećamo kao građani drugog reda. Prilika je da pokažemo našim građanima da Europski parlament predstavlja sve, da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Europa. Možda nismo svi isti, ali smo svi ravnopravni – poručila je u raspravi Biljana Borzan.

Istraživanja su pokazala da se naizgled isti proizvodi niže kvalitete često plasiraju u zemlje istočne EU. Radi se o različitim proizvodima, od deterdženata do dječje hrane koja je nerijetko i manje kvalitetna i manje zdrava. Upravo je Borzan dokazala da se u Hrvatskoj prodavala niža kvaliteta dječje hrana HIPP, a taj je proizvođač potom povukao drugorazredni proizvod s hrvatskih polica. Njezino istraživanje dokazalo je i kako su manje kvalitetni proizvodi kod nas često skuplji od onih na Zapadu.

– Prije pet godina činilo se malo vjerojatno da ćemo danas na stolu imati ovako ambiciozno izvješće. Izvješće koje su tri odbora potvrdila poziva na efikasnu regulaciju različite kvalitete kroz promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. Izvješće predviđa europsko tijelo koje bi u okviru postojeće agencije reguliralo tržište – rekla je Borzan.

Ostavi komentar