Državni inspektorat: 1738 povreda Zakona o uvođenju eura

Državni inspektorat izvijestio je da je dosad utvrđeno 1738 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj i obveze dvojnog iskazivanja cijena te 51 slučaj prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene odlukom Vlade, piše HRT

– Od ukupnog broja obavljenih nadzora, tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su 6943 inspekcijska nadzora, navodi Državni inspektorat.

Napominju da je nadzirano je li poslovni subjekt na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način dvojno iskazao cijenu robe i usluge uz primjenu fiksnog tečaja i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, je li poslovni subjekt istaknuo fiksni tečaj konverzije na jasan, vidljiv i lako uočljiv način, kao i je li poslovni subjekt pri ispostavljanju računa potrošaču dvojno iskazao ukupan iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja.

Turistički i tržišni inspektori pritom su utvrdili 1738 povreda odredbi Zakona, istaknuli su iz Državnog inspektorata.

Najveći broj povreda, kako su naveli, odnosio se na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, da nije istaknuo cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način, kao i na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije te neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Tržišna inspekcija utvrdila je 51 slučaj prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene odlukom Vlade.

Napominju kako je od stupanja na snagu navedene odluke obavljeno 965 inspekcijskih nadzora. U 929 nadzora nisu utvrđene povrede, dok je u preostalih 36 ukupno utvrđena 51 povreda, odnosno prodaja zatečenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene.

Kako je objavio Državni inspektorat, jedna se povreda odnosi na jestivo suncokretovo ulje, 29 povreda na UHT mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, tri povrede na bijeli kristalni šećer, devet povreda na brašno tip T-550 glatko, sedam povreda na brašno tip T-400 oštro, jedna povreda na svinjski vrat s kostima te jedna povreda na svježe cijelo pile po kilogramu.

Do sada je izdano 30 prekršajnih naloga te podneseno pet optužnih prijedloga, a pojedini inspekcijski nadzori još su u tijeku.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE