Dr. Franjo Kanižaj iz Svete Marije svojim radom zadužio mještane karlovačkog kraja

Dr. Franjo Kanižaj
Dr. Franjo Kanižaj

U malom mjestu Kunići Ribnički pred 46 godina, 22. svibnja  1972. god. ugasio se život legendarnog liječnika Franje Kanižaja, koji je zauvijek zadužio mještane Ribnika, Bosiljeva i Kunića Ribničkog (u Karlovačkoj županiji), gdje je radio kao seoski liječnik te izliječio bezbroj pacijenata, a mnogima spasio život.

Dr. Kanižaj bio je  u povjesti navedenih mjesta najbolji liječnik što su ikad vodili ambulantu, bio je osebujan i ekscentičnog ponašanja  gdje su do izražaja dolazile njegove osobine genijalnost, nadarenost i kreativnost i nezabilježena na ovim prostorima medicinska stručnost.

Bio je izuzeto stručan te uspješan u liječenju i najtežih bolesti što drugi liječnici tadašnjim metodama nisu uspjevali.

Ostati će zauvijek zapamćen kao vrstan liječnik i kao boem, koji je vodio osebujan život.

Život dr. Kanižaja može se opisati kao simbol života, promjenjivosti, tjeskobe i prolaznosti.

Dr. Kanižaja neće se 22. svibnja (na obljetnicu njegove smrti) sjetiti lokalni političari, neće mu zapaliti svijeću na skromni grob na malom groblju iznad Kupe, a tako bi trebali.

Slavnog seoskog doktora Kanižaja sjećati će se generacije, jer je postao legenda, a legende su vječne.

Životopis dr. Kanižaja je poput filmskog scenarija

Dr. Franjo Kanižaj , rođen je  12.10.1921. god. u međimurskom mjestu Sveta Marija kao treće djete u siromašnoj  obitelji, od majke Monike Kanižaj, udovice kojoj je muž poginuo u 1. Svjetskom ratu i koja je iz braka imala dvoje djece.

Živjeli su teško od poljoprivrede i čipke, koju je izrađivala i prodavala majka od Kanižaja.

Studij i rad legendarnog liječnika

Studirao je u Budimpešti i Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Promoviran je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 27.03.1954. god. u doktora medicine (liječnika).

Po završetku studija dolazi radi kao liječnik u bolnicu u Čakovcu gdje ostaje godinu dana potom odlazi u Zagreb gdje mu se gubi svaki trag.

Prema nekim izvorima u ono zloglasno vrijeme Informbiroa poslan je na Goli otok, na preodgoj, nakon političkog preodgoja dolazi kao liječnik u ambulantu Ribnik.

Za neobičnog doktora, boema i izuzetnog stručnjaka, koji je uspješno liječio sve bolesti brzo se pročulo.

Pred ordinacijom dr. Kanižaja počeli su se skupljati ogromni redovi (dan i noć), dolazili su ljudi iz cijelog kraja, od Karlovca do slovenske granice, primio je svakoga.

Dr. Kanižaj radio je u ambulanti bez prestanka danima i noćima do iznemoglosti, dok nije riješio i posljednjeg pacijenta.

Pacijente koji nisu mogli doći u ambulantu obilazio je na biciklu u svako dobu dana i noći i po svakom veremenu, po zimi i snijegu pacijente je obilazio na konju, a put si osvetljavao lampom. Sedamdesetih godina kupuje Fiat 1100.

Uz rad u ambulanti bavio se istraživačkim i znanstveno medicinskim radom u gotovo nemogućim uvjetima, radio je vlastite medicinsko – labaratorijske pokuse, uspješno je  istraživao nove metode liječenja i nove lijekove koje je testirao na medicinskim miševima, a često i na sebi (bilo je to neobično za seoskog liječnika )

Dr. Kanižaj ostati će zapamćen po velikoj stručnosti ali i neobičnom, boemskom ponašanju. Volio je konje, žene i opuštanje uz piće.

Volio je pjevati ruske pjesme, nosio je odjela sa „ruskom kragnom“.

Nemirni duh ga je poslije Ribnika odveo u Bosiljevo i kasnije u Kuniće Ribničke, ništa se nije promjenilo i dalje su bili redovi dan i noć u ambulanti liječnika Kanižaja.

Obiteljski život

Dr. Kanižaj ženio se tri puta.

Prva supruga bila je Franciska (rođ. Barić), s kojom je imao kćer Mariju (kćerka mu je tragično stradala prilikom padobranskog skoka).

Dolaskom u Ribnik  upoznaje Anicu Čavlović iz Gornje Stranice, školuje za medicinsku sestru i postaje mu druga žena.

Treća žena mu je bila iz Severina na Kupi, koju  je upoznao kao liječnik u ambulanti Bosiljevo, kojoj omogućuje školovanje za farmaceuta, koja odlazi u Njemačku, a zatim u SAD.

Tragičan završetak života

Život legendarnog liječnika, boema, dr. Franje Kanižaja gasi se 22. svibnja. 1972. god. ( od vlastite injekcije) u malom mjestu  Kunići Ribnički.

Imao je najveći sprovod u povjesti cijelog kraja, sahranjen je u skromnu grobnicu na malom seoskom groblju ispod kojeg teče prelijepa Kupa i spaja se tamo daleko sa rijekom Murom iz njegovog rodnog kraja.

Autor: Janko Kralj iz Karlovca

Grob dr. Kanižaja

Ostavi komentar