DORH potvrdio: Matija Posavec priznao i podnio ostavku

Matija Posavec

DORH je jutros objavio priopćenje u kojem detaljno navode za što se sve tereti župana Matiju Posavca koji je podnio ostavku na tu funkciju.

USKOK je na temelju kaznene prijave PU koprivničko-križevačke u suradnji s PNUSKOK-om, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1980., 1958., 1958.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela trgovanje utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporaba položaja i ovlasti.

Primanje mita

-Sumnja se da je u razdoblju od 6. svibnja 2021. do 9. srpnja 2021. u Čakovcu, prvookrivljeni kao župan Međimurske županije poduzeo potrebne radnje da osigura ponovno imenovanje drugookrivljenog na položaj člana upravnog vijeća Županijske  uprave za ceste Međimurske županije za što je prethodno od drugookrivljenog primio mito, stoji u priopćenju DORH-a.

Nadalje, pošto drugookrivljenome mandat istjecao u srpnju 2021. godine, htio je kod višegodišnjeg župana Posavca iskoristiti njegov veliki utjecaj na donošenje odluka Skupštine Međimurske županije i njezinih radnih tijela, pa je u tijeku predizborne kampanje za lokalne izbore u županiji na kojima je Posavec bio kandidat za župana u novom mandatu, zatražio da u slučaju pobjede na izborima, osigura novo imenovanje na položaj člana upravnog vijeća ŽUC-a uz nagradu od 10.000 kuna kojeg je župan Posavec prihvatio.

Stvaranje novih prilagođenih radnih mjesta

Nadalje, koristeći autoritet župana Međimurske županije, zatražio od trećeokrivljenog pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove te županije da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, iako je znao da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u navedenom Odsjeku nije sistematizirano nijedno radno mjesto za koje bi kao uvjet stručnog znanja bio propisan takav stupanj stručne spreme, stoji u nastavku priopćenje.

Trećeokrivljeni je na to pristao te stvorio novo radno mjesto prilagođeno toj osobi koju je te trebalo zaposliti. Isto tako, omogućio je toj sobi uvid u pitanja i zadatke prije provođenja testiranja te ju primio na odjel u svojstvu vježbenika na radnom mjesto višeg uspravnog referenta za imovinsko-pravne poslove.

Prilagođavanje natječaja kako bi se zaposlile određene osobe

Isto tako, sumnja se da je župan Posavec poduzeo radnje kako bi zaposlio osobu na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove u županiji, iako ta osoba u postupku na temelju raspisanog oglasa za prijam u službu na određeno vrijeme nije zadovoljila na testiranju te po broju bodova nije niti ostvarila pravo izlaska na intervju.

-Nakon što je po provedenom postupku doneseno rješenje o prijemu druge izabrane kandidatkinje koja je u međuvremenu odustala od zaposlenja, prvookrivljeni je koristeći autoritet župana Međimurske županije, zatražio od trećeokrivljenog pročelnika tog pravnog odjela da poništi predmetni oglas iako je postojala i mogućnost izbora drugog kandidata s rang-liste kandidata prijavljenih na isti oglas. Jednako tako je od njega zatražio da tijekom provedbe ponovljenog oglasa osigura ostvarivanje najboljeg rezultata osobi koja nije zadovoljila na testiranju u postupku po prvom oglasu i da na navedenom radnom mjestu zaposli upravo tu osobu, priopćuje DORH.

U cilju realizacije zahtjeva, trećeokrivljeni je ponište oglas te ga ponovno raspisao za isto mjesto. Prije provođenja testiranja, osobi koju je trebalo zaposliti je omoguće uvid u pitanje i zadatke čime je ostvarila najbolji rezultat t eje primljena u Upravni odjela na radno mjesto samostalnog referenta za udruge.

Posavec dao ostavku na funkciji župana

-USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv trećeokrivljenika. Za ostale okrivljenike neće se predložiti određivanje istražnog zatvora jer za to nema zakonskih osnova. Prvookrivljenik je priznao počinjenje kaznenih djela i dao je ostavku na funkciju župana, stoji u završetku.

Ostavi komentar