Donosimo taksovnik: Teolog objašnjava zašto se i koje svećeničke usluge naplaćuju

svećenik vjenčanje crkva misa
Ilustracija

Crkva ne smije naplaćivati služenje misa za vjenčanje, krštenje, blagoslov ili druge usluge, poručio je Papa Franjo.

>> Papa Franjo naglasio da se misa na plaća, a evo što kaže Zagrebačka nadbiskupija

– To su simbolične takse, one nisu obvezne, dapače preporuča se svećenicima i našim župama onaj koji je siromašan treba mu pomoći, tako da naplaćivanje sakramenata to je čudna tema, to je kontradikcija u sebi, to nam je nepoznato – rekao je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makaranski.

Dok papa poručuje da Crkva nije burza, od teologa se dobiva ponešto drugačije tumačenje.

– Svaki svećenik i biskup ima pravo na jednu lošu propovijed godišnje pa vjerojatno tako i Papa. Mislim da mu ta izjava i ta propovijed pripada jednoj od populističkih izjava, u kojima on od nekog pojedinačnog slučaja, radi neko opće pravilo. Mislim da se to pravilo ne može univerzalno primijeniti na cijelu Crkvu jer svaka Crkva ima svoj financijski sustav, odnosno svaka Crkva u svakoj zemlji ima svoj financijski sustav – rekao je teolog Mladen Milić za Dnevnik Nove TV.

U Hrvatskoj se Crkva većinom financira od darova vjernika, ali postoje i propisane biskupijske takse.
– To su poslovi koji, uvjetno rečeno i koštaju, takvih tarifa nema puno i one nisu visoke. To su tarife koje se primjenjuju za sprovode, vjenčanja, krštenje je dar tu nema tarife, i primjenjuju se za potvrdu, to su događaji koji se događaju jednom u životu – tvrdi Milić.

Prema taksovniku:

– Crkveno vjenčanje stoji 300 kuna
– Sprovod također 300
– Sveta potvrda ili krizma 100 kuna
– Za svetu misu je predviđena cijena od 50 kuna, no ukoliko je pjevana 130 kuna,
– Gregorijana stoji čak 2.000 kuna

– Plaćaju se, jer postoje neke službe, trebate platiti zvonara, trebate crkovinara, trebate zbor. Mislim da je to potrebno dati onome tko nema, a onaj tko želi dati svoj doprinos on je slobodan, to je bez obaveze – dodaje nadbiskup Barišić.

Ostavi komentar