Donosimo paket uputa pod kojima mogu raditi ugostiteljski lokali

kavana muzej pivo
Ilustracija

Odlazak u kafić barem na jednu kavu kod nas je društvena norma. Tako se ljudi opuštaju, dogovaraju poslove, zaljubljuju, flerataju, druže. Zatvaranje kafića palo nam je jednako teško kao i sloboda kretanja uz propusnice.

Nimalo lakše nije ni ugostiteljima koji su od toga živjeli. Zato i oni i njihovi gosti nestrpljivo iščekuju vijest kada i pod kojim uvjetima bi ugositeljski lokali mogli ponovno početi raditi. U nastavku donosimo mjere Hrvatskoga zavoda za javno zdrastvo o mjerama koje se moraju zadovoljiti da bi lokali mogli raditi. S nestrpljenjem se iščekuje i sjednica Vlade u četvrtak, na kojoj će se odlučiti o popuštanju mjera za gospodarstvo i znati što će početi raditi.

Mjere za rad ugostiteljskih objekata prenosimo u nastavku sa službenih stranica hgk

-Dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i catering objekti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi:

 1. Zabranjeno je posluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
 2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
 3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
 4. Ako nije drugačije uređeno, preporučuje postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
 5. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
 6. Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
 7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno). Ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obvezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
 8. Osigurati da se ne stvaraju gužve i staviti jasne upute o tome na sve ulaze i vidljiva mjesta.
 9. Ako je moguće, preporučuje se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
 10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
 11. Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštovati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.

Ostavi komentar