Domaćinstvo kao predmet u školi: Učenici u Virovitici uče prati, čistiti, peglati i šivati

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Početkom 90-ih godina domaćinstvo je kao predmet u školama ukinut, generacije su se promijenile, dok kućanski poslovi ostaju isti.

Vještine peglanja, kuhanja, čišćenja i šivanja svi bi u životu trebali znati. Upravo takve stvari uče osnovnoškolci u Područnoj školi Bušetina u sklopu OŠ August Cesarec u Špišić Bukovici, pokraj Virovitice.

Predmet koji nema knjiga i ocjene, a opet učenicima donosi za život korisne stvari te su rezultati odmah vidljivi. Već devet godina učenici veselo uče Domaćinstvo i praktične životne vještine. Djeca tako uče peglati, čistiti cipele, prati prozore, guliti jabuke, pravilno postaviti pribor za jelo i brojne druge stvari.

Učiteljica Martina Medvecki uvela je Domaćinstvo, a također je s kolegicom objavila i priručnik s 50 kreativnih ideja kako pomoći učiteljima koji ga žele uvesti.

– Dječaci su najviše zainteresirani za šivanje i za metenje, čišćenje, pranje, stereotipno više za ženske poslove, jer oni smatraju da je to nešto što doma rade mame, i onda u školi jedva čekaju to naučiti i doma se pohvaliti. – A djevojčice? Djevojčice vole sve, rekla je učiteljica za RTL te dodala kako za učenike prepreke ne postoje.

Ostavi komentar