Dođite na Dane vrganja i crnog tartufa u Paku!

vrganji paka

Dani vrganja i crnog tartufa održat će se u Paki u subotu 19. i nedjelju 20. rujna. U ovim izazovnim vremenima, događanja na otvorenom poželjna su pa će tako i Paka svima ponuditi pregršt prostora za distancu.

Vrganji su zaštitni znak ovog malog mjesta pored Novog Marofa na staroj cesti Varaždin – Zagreb i oni će ovog vikenda biti fokus berača gljiva.

Natjecanje započinje u nedjelju u 8 sati, dok će stručnu determinaciju ubranih gljiva provesti prof. Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza.

Ako ne spadate u one sretnike koji znaju naći vrganj, u miru pogledajte kako izgleda traženje crnog tartufa. Pokazat će vam to psi tartufari sa svojim vlasnicima, a moći ćete kušati i delicije ove vrijedne podzemne gljive pripremljene od svima poznatog chefa – Damira Crlenog.

Za ljubitelje povijesti tu je stručni obilazak utvrde Paka, a šetnjom do zdravlja ili nordijskim hodanjem možete produžiti i do obližnje utvrde Čanjevo. Najveći arhitekt među životinjama, dabar Pako, u Paki ima mnoštvo svojih brana, a kako i zašto se upušta u ove graditeljske pothvate, moći ćete čuti na samom lokalitetu.

Za najmlađe tu je edukativna radionica “Kao prvo – Zagonetno drvo”, ali i Gljivolov pa i radionica gradnje utvrde Paka od drvenih kockica, Brick by brick.

Godine dobrih i pozitivnih druženja iznjedrila su Paka mini trail sa maxi pauzom, na kojem će uživati zaljubljenici u trčanje na stazi dužine 5 km.

Kako nastaju kreme i drugi proizvodi od ljekovitog bilja, moći ćete saznati u Kući magične trave na OPG-u Jakopović koji se nalazi u Paki.

Mnoštvo domaćih proizvoda očekuje vas na sajmu autohtonih proizvoda, a kao popratni program tu je i izložba fotografija Darka Fodera , “Šapat šume” na otvorenom.

Nadamo se da će Paka bar u nekom momentu nadolazećeg vikenda biti vaš odabir.

Organizatori ove, 7. po redu manifestacije, su Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber. Za manifestaciju su osigurane sve protuepidemijske mjere, a održavanje programa na raznim lokalitetima i u različitim satnicama, posjetiocima omogućavaju održavanje distance.

Paka vas čeka! A i vrganji su tu negdje….

Ostavi komentar