Dobro je znati: Naljepnice i oznake koje ne bismo smjeli imati na vozilu

naljepnica auto
Ilustracija

Na hladnjak ćemo zalijepiti svakakve naljepnice, ali na vozilo baš i ne smijemo. Na njemu obavezno moramo imati oznaku s tehničkog pregleda te naljepnicu s oznakom države ako putujemo izvan Europske unije.

Uz oznaku modela vozila, koja nije obavezna i mnogi ju ni ne žele imati na vozilu, vlasnici lijepe i mnoge druge oznake – na stražnjem vjetrobranskom staklu vidjet ćemo često imena djece jer na taj način vlasnici i roditelji vjerojatno žele drugim vozačima ukazati da se u vozilu nalaze mala djeca. Time će drugim sudionicima poslati poruku da budu strpljivi jer možda će voziti sporije, parkirat će sa strane te će time zasmetati drugim sudionicima u prometu.

Neki će vozači na registarsku pločicu zalijepiti oznaku HR i EU zvjezdice kako bi im pločica što više sličila onoj iz mnogih europskih zemalja. Govorimo o vlasnicima stari(ji)h pločica, dok nove na sebi imaju tu oznaku. Jedan naš kolega je prije desetak godina također na svoju registarsku tablicu zalijepio HR i popularne zvjezdice te se zaputio u Njemačku. Tamo ga je pak zaustavila policija i naplatila mu kaznu, iako mu je tim potezom bio cilj ne biti previše uočljiv. Na kraju se pokazalo obrnuto, da je itekako bio uočljiv.

S druge strane, u hrvatskom zakonu piše da je zabranjeno bilo što stavljati na službenu registarsku pločicu, pa čak nije dopušteno ni bušenje te stavljanje šarafa, što mnogi vlasnici rade, ali za to nije predviđena kazna nego vas samo neće pustiti na tehničkom pregledu jer se to smatra neispravnim.

Držač tablice legalno je mjesto na kojem se može bilo što napisati, pa često prilikom kupnje vozila u trgovini, bilo novoga ili polovnoga, dobijete i takve reklamne držače pločica. Nama se čak jednom dogodilo da smo otišli u ovlašteni servis sa svojim vozilom koje na držaču nije imalo nikakvu reklamu nego se radilo o čisto plastičnom držaču. Kada smo kasnije došli po vozilo, imali smo novi držač s reklamom za servis. Naravno, zatražili smo natrag svoj držač – niti smo dobili neki popust za uslugu koja je napravljena, a trebali bismo nekoga besplatno reklamirati. Još bi nam se i isplatilo imati reklamni držač da je naš bio u lošem stanju, ali bio je kao nov.

Bečka konvencija o cestovnom prometu

Većina vozila na stražnjem dijelu ima međunarodnu oznaku države – HR. Početkom ‘90-ih, kada se Hrvatska osamostalila, oznaka je bila CRO, ali smo kasnije ipak dobili službenu oznaku HR koja je međunarodno priznata – oznaku države propisuje Bečka konvencija o cestovnom prometu iz 1968. godine, u kojoj je definirano da svako vozilo u međunarodnom prometu pored registarske pločice na zadnjem dijelu vozila mora imati oznaku države u kojoj je registrirano. Ako koristite prikolicu, i na prikolici se mora nalaziti oznaka države.

Mnogi su se tada, početkom ‘90-ih, našli u problemu kad su probali s CRO oznakom prijeći granicu. Slovenski carinici vraćali su vozila natrag u Hrvatsku kao neispravna. Ako vas na hrvatskoj granici “uhvate” bez ove naljepnice, propisana je kazna od 300 kuna ako prelazite državnu granicu bez oznake države. Čak i ako imate HR naljepnicu ili magnet, ako ne želite lijepiti naljepnice po karoseriji koje će laku ipak naštetiti te s magnetnim rješenjem možete oznaku stavljati i skidati kasnije nakon povratka u Hrvatsku, bitno je koliki je promjer same oznake. U mnogim trgovinama možete besplatno dobiti takvu naljepnicu, uz obaveznu reklamu na rubu same naljepnice. Naravno, propisano je da ove oznake ne smiju imati na sebi ni spomenute reklame ni bilo kakve druge oznake, znakove itd. To što se takve oznake prodaju ili poklanjaju u trgovinama ne znači i da su zakonski ispravne, a vi ćete do trenutka kada vas netko ovlašteni na to upozori nekomu besplatno davati reklamu na svojem vozilu.

I sami smo se nekoliko puta uvjerili da se u trgovinama čak i prodaju, ne samo poklanjaju, male naljepnice promjera oko 10 centimetara koje su napisane zanimljivim, ukrasnim fontom u nekoj boji, ali sve je to neispravno. Takva naljepnica, odnosno oznaka, ne udovoljava propisanim pravilima Bečke konvencije – to mora biti bijela elipsa s crnim obrubom i crnim HR slovima dimenzija najmanje 17,5 x 11,5 centimetara. Još je definirano da slova moraju biti visoka najmanje 8 centimetara, a široka 1 cm. Ako se radi o troslovnim oznakama, kao što je SLO, tada su definirane dimenzije 24 x 14,5 cm.

Bitno je napomenuti da se pri vožnji kroz Europsku uniju prihvaća naša nova tablica koja na sebi ima oznaku HR, ali ako krećete u neku državu koja nije članica EU-a (npr. Bosna i Hercegovina, Srbija ili Crna Gora) onda obavezno morate imati naljepnicu na stražnjem dijelu vozila.

Vinjete i oznake s tehničkog pregleda

Putovanje kroz Sloveniju ili Austriju nezamislivo je bez vinjete koju moramo kupiti prilikom ulaska u ove zemlje ili pak već u Hrvatskoj, prije graničnog prijelaza. Vinjete se lijepe na vjetrobranskom staklo i moraju biti vidljive te pravilno zalijepljene. Nakon nekoliko putovanja na vjetrobranskom će se staklu skupiti nekoliko naljepnica koje će vam početi smetati u upravljanju vozilom, pa obavezno takve naljepnice skinite sa stakla nakon što istekne njihova vrijednost. Nemojte ih skidati noktima nego koristite plastične strugalice koje bez problema skidaju naljepnice i ne ostavljaju nikakve tragove.

Ako nemate strugalicu, navratite do stanice za tehnički pregled i zamolite ih da vam skinu naljepnicu jer s istim će vam strugačem svaku godinu skinuti staru oznaku kojom se dokazuje da je vozilo prošlo tehnički pregled. To je još jedna naljepnica koju svakako morate imati zalijepljenu u desnom gornjem dijelu prednjega vjetrobranskog stakla, a zalijepit će vam ju svaku godinu prilikom prolaska na tehničkom pregledu. Nemojte ju skidati ni odlijepiti.

Pojedini vozači na stražnjem staklu imaju naljepnice koje na sebi imaju određenu poruku, krilaticu, reklamu za brend ili pripadnost nekom klubu ljubitelja vozila. Njih možete imati, ali pripazite da vam ne smetaju u vožnji, a ako prodajete vozilo onda ih svakako skinite jer mogu otjerati potencijalnog kupca ukoliko se ne slaže s onim što piše. Sve naljepnice najlakše ćete skinuti ukoliko koristite fen i lagano ih zagrijete, ali pazite da ne pretjerate u zagrijavanju. Možete koristiti i neka otapala, strugače, ali smo se uvjerili da je korištenje fena najbezbolnije i ne ostavlja nikakve tragove nakon što se naljepnice jednostavno odlijepe od stakla. Na vozilima se često nalaze reklame tvrtke, taksi-vozila također reklamiraju razne usluge i proizvode, a najčešće se koriste folije koje se kasnije lako skidaju.

 

Ostavi komentar