Dobra vijest za poljoprivrednike: Krediti s 0.1% kamate za sektor mljekarstva

Darko Horvat Vjeran Vrbanec

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede kroz programe koje provodi HAMAG BICRO od početka lipnja ove godine, ponudit će malim poljoprivrednicima povoljnije kredite s kamatama koje se kreću od 0.1-1%.

Svima je dobro poznata stvar kako su poljoprivrednici najranjivija skupina kada su u pitanju kreditne institucije i financijski instrumenti. Prilikom eventualnog dizanja kredita susreću se s nedostatnim instrumentima osiguranja, visokim kamatnim stopama, nedostatkom vlastitog učešća u investicijama, nedovoljnog pristupa mikro kreditima te nedostatkom komercijalnih kredita
Stoga im Vlada i Ministarstvo poljoprivrede kroz novu liniju programa koje provodi HAMAG BICRO nastoje konkretno pomoći izdvajajući 35,3 milijuna eura. Sredstva su namijenja kreditiranju sa izuzetno malim kamatnim stopama koje se kreću od 0.1-1%.

Kroz ove financijske instrumente moći će se financirati primjerice kupnja živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja, ali i troškovi koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava. Program koji je upravo u završnoj fazi, malim i srednjim poljoprivrednicima nudi i jednostavnije, brže i lakše kreditiranje.

Prilikom apliciranja za kredite, najviše do 50 tisuća eura, poljoprivrednici naravno, moraju predočiti dobar poslovni program a HAMAG BICRO će ga onda poduprijeti sa 80% bankovne garancije.

(vv)

Ostavi komentar