Direktor Ružman o Piškornici: Od spalionice ništa, a voda je zagađena

Mladen Ružman Piškornica

Direktor Piškornice Mladen Ružman i viši stručni suradnik za zaštitu okoliša Nikola Martinaga održali su u prostorijama Općine Koprivnički Ivanec konferenciju za medije na kojoj su su, kako je sam Ružman rekao, htjeli reći javnosti “gdje smo i kako stvari stoje”, što se tiče Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, te iznijeti nekoliko činjenica i o Sanacijskom odlagalištu, a samim time i stanju okoliša.

– Regionalni centar za gospodarenje otpadom nije alternativa, a ponajmanje suprotstavljena varijanta odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada. On je jedino alternativa odlagalištima neopasnog otpada koja su nažalost danas još uvijek okosnica postojećeg sustava – započeo je Ružman, dodavši kako bi se u budući sustav gospodarenja otpadom trebali uključiti i građani.

Naveo je pritom Ljubljanu kao najbolji primjer kohezije između građana i jedinica lokalne samouprave kada je u pitanju gospodarenje otpadom.

– Regionalni centar za gospodarenje otpadom došao je do faze aplikacije. Ono što nam nedostaje je studija izvedivosti koja je na razmatranju kod konzultanata Europske unije. Ambiciozno gledano, do rujna ove godine doći ćemo do prilike da apliciramo za sredstva od pedeset milijuna eura, koji nas čekaju i pripremljeni su za ovaj projekt, a realno, bilo bi mudro reći da je možda kraj godine termin u kojem ćemo krenuti s aplikacijom i dobiti sredstva koja su za ovaj projekt predviđena – kaže Ružman.

Prebacio se potom na projekt Sanacijskog odlagališta, rekavši kako su prijašnje aktivnosti, koje su bile nepotrebne, dovele do današnje situacije u kojoj nesuglasice oko odlagališta prekrivaju projekt budućeg RCGO-a.

– Izgubljeno je vrijeme, komunikacija sigurno nije bila dostatna s javnošću. Naravno da svatko ima pravo postavljati pitanja i sudjelovati u raspravi – rekao je direktor Piškornice.

Istaknuo je i kako briga o okolišu nije onakva kakvu bi htjeli. Analize voda pokazuju kako su koncentracije fosfora, željeza, žive i arsena iznad dozvoljenih granica. No, barem analize emisija odlagališnog plina ne pokazuju prekoračenja maksimalno dopuštenih granica. Također, mjerenja buke pokazuju i da je u tom području sve u skladu s granicama.

– Daleko je to od dobrog. To je u skladu s okolišnom dozvolom, ali, kada gledamo druga pravila, druge uredbe, koje brinu o kakvoći voda, to je daleko iznad dopuštenih granica, i mi s tim nismo zadovoljni – kaže Ružman, dodavši kako je oformljena stručna radna skupina s Koprivničkim vodama kako bi zajedno vrednovali rezultate i predlagali “mjere, radnje i postupke” za popravljanje stanja.

Osvrnuo se i na navodni projekt gradnje spalionice koji je još prije nekoliko mjeseci podigao mnogo prašine.

– Projekt RCGO-a nije definiran, ni u jednom dokumentu, kao projekt koji predviđa izgradnju energane ili spalionice za otpad. Toga nema. Tko god govori, može iznositi svoj privatni stav, privatni prijedlog. Dokumentacija oko koje se puno vremena i novaca potrošilo ne predviđa energanu ili spalionicu – kaže Ružman.

Rekao je i kako Piškornica u budućnosti nema namjeru dovoziti otpad izvan granica Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, no, kako je do sada određena količina iz nekih drugih krajeva ipak stizala na odlagalište pored Koprivnice.

– Projektom i studijom nisu definirani nikakvi uvjeti niti je predviđen prihvat otpada iz Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije. Deset posto otpada dolazilo je s područja izvan ove četiri županije – rekao je on.

Nadalje, tijekom posljednje dvije godine vodili su se pregovori o kupnji MBO postrojenja u Varaždinu, no novi direktor Piškornice kaže kako se neće zalagati za takav potez.

– Ova Uprava neće predlagati Skupštini da se u taj postupak ide dalje, i dok sam ja ovdje na čelu ovog projekta, neću predložiti da se to dogodi – rekao je.

– Moj cilj je da se poveća angažman sredstava iz prihoda ove tvrtke kako bi se što manje štetilo okolišu – zaključio je Ružman.

Izvor i foto: klikaj.hr

Ostavi komentar