Bivšem ministru Darku Horvatu aktiviran i odmah zamrznut mandat

darko horvat
Darko Horvat

Hrvatski sabor danas je odobrio da se Darku Horvatu aktivira i odmah zamrzne zastupnički mandat.

Bivši ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine bio je uhićen 19. veljače, zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti odnosno nezakonitu dodjelu bespovratnih potpora 2018. godine, dok je u istražnom zatvoru proveo desetak dana.

Po izlasku iz zatvora rekao je da se neće vratiti u Sabor kao zastupnik, već da će uzeti tzv. mogućnost 6+6 (šest mjeseci dobiva punu plaću, a potom pola ministarske plaće), koju neće koristiti cijelu godinu.

Kako piše N1, udovoljavajući Horvatovim zahtjevima, Sabor je prihvatio prijedlog svog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) za koji je glasalo 77 zastupnika, dok ih je protiv bilo 19.

Predsjednik MIP-a Robert Jankovics ranije je izjavio kako je Horvatov zahtjev za aktiviranjem te zamrzavanjem mandata, utemeljen na zakonu te da se ne radi o presedanu. Isto tako je spomenuo slučaj bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića (SDP), iz siječnja 2016. godine. Kotromanović je prestao biti ministar, ali se nije htio vratiti u Sabor, no aktivirao je mandat, pa ga odmah zamrznuo.

Ostavi komentar