Crveni križ počinje s podjelom novčane pomoći potresom pogođenom stanovništvu

petrinja potres

Hrvatski Crveni križ je objavio da počinje proces podjele novčane pomoći potresom pogođenom stanovništvu, u iznosu od gotovo 46 milijuna kuna.

Kako navode, novac hrvatskih građana će biti direktno podijeljen potresom pogođenom stanovništvu. Novčana pomoć prikupljena apelom i putem donatorskog telefona ukupno iznosi 45.819.108,38 kuna. Temeljem apela je prikupljeno 45.239.964,63 kuna, dok je putem donatorskog telefona 060 9011 do 28. siječnja 2021. godine zabilježeno 92.663 poziva u vrijednosti od 579.143,75 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).

– U ime stradalog stanovništva HVALA svim donatorima koji su iznimno brzo reagirali i odazvali se pozivu upomoć.  U ime Hrvatskog Crvenog križa i svoje osobno ime zahvaljujem donatorima na danom povjerenju za ostvarenje zajedničkog cilja – ublažavanje patnje stradalom stanovništvu. Hrvatski Crveni križ od prvog je dana uz pogođene građane. S njima smo doživjeli i razorniji potres te odmah potom krenuli s pružanjem pomoći stradalima i sudjelovali u evakuacijama. Od prvog potresa smo na terenu i ostat ćemo na pogođenom području dokle god stradalo stanovništvo treba našu podršku i pomoć, ističe izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt te dodaje kako će javnost pravovremeno biti obaviještena o svim daljnjim koracima isplate novčane pomoći te da će po završetku isplate javnosti biti prezentirano financijsko izvješće.

U nastavku pročitajte informacije Hrvatskog Crvenog križa o kriterijima, procesu i načinu isplate, iznosu pomoći te statusu aktivnosti.

KRITERIJI

Novčana pomoć namijenjena je građanima koji su imali prijavljeno prebivalište ili  boravište na dan 28. / 29. prosinca 2020. godine na potresom pogođenom području u nekretnini koja je pretrpjela materijalna oštećenja, a koja će se demonstrirati fotografijama, potvrdom statičara ili izjavom / opisom oštećenja, fotografijom naljepnice i slično. Potresom pogođeno područje uključuje Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

PROCES ISPLATE

Hrvatski Crveni križ poziva sve građane s potresom pogođenog područja, a koji ispunjavaju navedene kriterije, da popune zahtjev za isplatu novčane pomoći. Zahtjevi se zaprimaju sljedeća tri tjedna, završno s 19. veljače 2021. godine. Po završetku prikupljanja zahtjeva te provjere njihove valjanosti definirat će se točan iznos novčane pomoći koja će potom biti isplaćena građanima.

Zahtjev se može ispuniti u evakuacijskim centrima na potresom pogođenom području, u svim društvima Crvenog križa diljem zemlje, u jedinicama lokalne samouprave te u poslovnicama Hrvatske pošte. Popis svih adresa moguće je pronaći na internetskoj stranici www.hck.hr. Također, mobilni timovi Hrvatskog Crvenog križa kreću s obilaskom najudaljenijih sela i zaseoka te će na licu mjesta pomoći građanima u popunjavanju zahtjeva. S obzirom na zahtjevnost terena, podršku u dostavljanju zahtjeva pružit će i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Na telefonskom broju 0800 11 88  građani mogu dobiti sve potrebne informacije o popunjavanju zahtjeva.

NAČIN ISPLATE

Novčana pomoć će se isplaćivati na dva načina, a prema odabiru podnositelja zahtjeva: uplatom na tekući račun ili zaštićeni račun te putem Hrvatske pošte (preuzimanje u poslovnici ili isplata putem poštara koji djeluje na potresom pogođenom području).

IZNOS POMOĆI

Korisnici jednokratne novčane pomoći su samci ili objedinjeno članovi kućanstva. Po završetku prikupljanja zahtjeva, zaključno s 19. veljače 2021. godine,  a s obzirom na njihov ukupan broj, definirat će se točan iznos novčane pomoći.

Apel za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom, kao i donatorski telefon bit će aktivni do 28. ožujka 2021. godine, a sva preostala sredstva po završetku bit će jednako podijeljena potresom pogođenom stanovništvom po spomenutom kriteriju.

STATUS AKTIVNOSTI

Do sada je podijeljeno 2.438 grijalica, 2.687 deka, 115 agregata, 3.875 paketa dječje hrane i opreme te 273 paketa za životinje uz svu ostalu humanitarnu pomoć. Pružena je 7.762 puta usluga psihosocijalne podrške te su provedene brojne aktivnosti za najmlađe. Trenutno je na terenu više od 350 volontera i djelatnika Hrvatskog Crvenog križa.

Za više detalje i za važne poveznice pogledajte OVDJE.

Ostavi komentar