Covid putovnice kao potvrde o cijepljenju: Hoće li se koristiti za prelazak granice?

Potvrde koje dobivaju cijepljene osobe (gore lijevo), Krunoslav Capak (lijevo) i ilustracija cijepljenja (glavna fotografija) Cropix
Potvrde koje dobivaju cijepljene osobe (gore lijevo), Krunoslav Capak (lijevo) i ilustracija cijepljenja (glavna fotografija) Cropix

Europska unija definirala je kako će izgledati certifikat o cijepljenju. Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objasnio je za Jutarnji list da će na njima biti ime i prezime cijepljene osobe, država iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj i kod kojim će se moći očitavati podaci.

Zasad se certifikati koriste samo u medicinske svrhe, a intenzivno se razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice. Ipak, objašnjava Capak, postoji još puno pitanja i kontroverzi. Naime, ni jedna zemlja EU još nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori.

Objasnio je kako će trebati barem tri mjeseca da takva “smart kartica” profunkcionira. Još se uvijek dogovara hoće li građani dobiti kartice ili će imati kod koji će moći očitati na mobitelu.

Capak otkriva kako mu se najizglednijom čini opcija s QR kodom, no obzirom da se radi o velikom broju ljudi, to će biti velik posao i za prikupljanje podataka, ali i informatička rješenja.

Građani koji su se do sad cijepili također su dobivali potvrde o tome. Na kartonskoj kratici tako stoji njihove ime, prezime, cjepivo koje su primili i serijski broj. Na njih se dodatno upisuje i kada se primi druga doza cjepiva. Iako postoji QR kod i na njima, ono ne sadrži podatke o osobi koja se cijepila, već o samom cjepivu.

Ostavi komentar