Četiri mistične mačke na poštanskim markama

Poštanska marka_Maine Coon
Poštanska marka_Maine Coon

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj 22. veljače nove prigodne poštanske marke iz serije „Dječji svijet – kućni ljubimci“. Autorica poštanskih maraka je dizajnerica iz Zagreba Nataša Odak. Motivi ovogodišnjeg izdanja su mačke: himalajska mačka, Maine Coon, ruska plava mačka i sveta birma.

Naklada poštanskih maraka iznosi 150.000 primjeraka po motivu, a nominalne vrijednosti su 3,10 kn. Marke su izdane u zajedničkom arčiću od 8 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 22. i 23. veljače u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Ovo izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka, može se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr

Poštanska marka_Himalajska mačkaHimalajska mačka

Himalajska mačka nema pretka koji je živio u prirodi, nego je stvorena od nekoliko pasmina zato da se pomogne u slučaju genetskih bolesti, a i da se vidi kako će se pojedine osobine naslijediti nakon parenja različitih vrsta. Tako je  nehotice stvoren izvrstan kućni ljubimac za istinske ljubitelje mačaka. Pasmina je stvarana tijekom 20. stoljeća i prije četrdesetak godina utvrđen je standard te se od tada redovito pojavljuje na izložbama.

Poštanska marka_Maine CoonMaine Coon

Pasmina Maine Coon duguje svoje ime državi iz koje potječe i prezimenu čovjeka koji ju je najvjerojatnije donio u SAD. Pretpostavlja se da ju je na samom početku 18. stoljeća donio iz Europe u Ameriku pomorski kapetan Coon.

Postoji i jedna manje vjerojatna teorija prema kojoj je ova pasmina mačaka dobivena križanjem s rakunom (engl. raccoon) te da otuda potječe dio naziva pasmine – Coon.

Poštanska marka_Ruska plava mačkaRuska plava mačka

Ime ove mačke upućuje na njezinu boju i podrijetlo: ova pasmina potječe iz Arhangelska u sjevernoj Rusiji, a tomu je u prilog i njezina gusta kratka dlaka koja pokazuje da je izvorno živjela u surovoj klimi. Pretpostavlja se da su prve primjerke 1860. donijeli u Veliku Britaniju mornari. Postoji i druga teorija prema kojoj se uzgajala na carskom dvoru u Rusiji, pa joj je osim krzna i krv „plava“. Boja dlake je u početku bila svjetloplava, no daljnjim uzgojem i križanjem s drugim pasminama dobivena je današnja boja.

Poštanska marka_Sveta birmaSveta birma

Sveta birma je najmističnija od svih pasmina mačaka. Njezino podrijetlo nije vjerodostojno razjašnjeno, no postoji legenda prema kojoj je u budističkom hramu Lao-Tsun u Indokini živio mačak imenom Sinnom, koji je bio bijele boje. Jednog su dana u hram došli razbojnici i ubili svećenika koji je hranio mačka. Mačak je skočio na svoga gospodara i u tom je trenu boja njegova krzna postala ista kao boja kože božice kojoj je hram bio posvećen. Razbojnici su se preplašili i pobjegli, a sve ostale mace u hramu također su dobile istu boju.

Dječji svijet_arak

 

Dječji svijet_FDC

Ostavi komentar