Capak tvrdi da se ne zna uzrok smrti dječaka pozitivnog na koronavirus!

Krunoslav Capak
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Nakon što su se brojni mediji u Hrvatskoj požurili prenijeti vijest o smrti 11-godišnjaka od posljedica koronavirusa, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je izjavio kako uzrok smrti za sada nije poznat.

– Uzrok smrti je za sada nepoznat, potvrdio je Capak.

Kako piše HRT, dijete pozitivno na koronavirus koje je umrlo najvjerojatnije, prema neslužbenim saznanjima, od MIS-c-a odnosno multiinflamatornog post-covid sindroma.

U 8. mjesecu prošle godine u SAD-u je njihov CDC objavio podatke o učestalosti kod djece gdje su zabilježili 1659 slučajeva MIS-c-a, a 26 djece je tijekom prošle godine od toga preminulo.

Istraživanja su pokazala da su sindromu nešto sklonija muška djeca, no da je postotak gotovo jednak kod oba spola, piše HRT.

No, brojni mediji su prenosili vijest Jutarnjeg lista koji je objavio prema neslužbenim saznanjima da je dijete preminulo od posljedica COVID-19 infekcije. Došlo je do rijetke komplikacije koju su liječnici primjećivali kod malog broja zaražene djece te se smatralo da je dječak preminuo od posljedica novog koronavirusa u Hrvatskoj te da nije prethodno bolovao.

Svi zaključci su u rangu nagađanja i pretpostavki koje su, kako smo primijetili, uvijek ovisne o osobnim stavovima.

Kako piše HRT, MIS-c može dovesti do zatajenja svih organa, a djeca nerijetko imaju osip različitih izgleda. Bolest počinje naglo, visokom temperaturom. Pri testiranju u bolnicama dio djece više nije pozitivan na Sars-Cov2, no u krvi im se dokazuje da imaju antitijela na covid kao pouzdan znak da su ga preboljeli.

Prema dosadašnjim istraživanjima, djeca koja razviju MIS-c zahtijevaju u 70% slučajeva skrb na odjelima intenzivne njege, a liječenje je specifično. Kod 10% djece koja prebole MIS-c ostaje oštećenje srca koje se i dalje treba pratiti te vjerojatno će zahtijevati doživotno liječenje. U Sloveniji je zabilježeno oko pedesetak slučajeva kod djece. Prema iskustvima, djeca ostaju oko 14 dana na liječenju, a dugoročne posljedice se mogu procijeniti tek za 6 mjeseci. Smrtnost ovog sindroma kod djece, kako je zabilježeno u literaturi, iznosi 1,5%.

Ostavi komentar