Božinović: Policija ide u reformu cijelog sustava, hrvatski zdravstveni sustav među najboljima u Europi

Davor Božinović
Davor Božinović, Foto: MUP

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade, u razgovoru za Hinu osvrnuo se na reformu hrvatskog policijskog sustava te na situaciju vezanu uz koronavirus, piše Večernji list.

Hrvatska policija ide u reformu cijelog sustava s naglaskom na digitalizaciju i ubrzavanje rada uz smanjenje birokratizacije.

U praksi, to bi značilo veću prisutnost policije na ulicama pri čemu bi se rješenje kod nekog prometnog prekršaja izdavalo odmah na licu mjesta.

Božinović je naglasio kako će se raditi u smjeru da više policijskih službenika bude u operativi, a manje u administraciji.

Naglasio je kako se radi na poboljšanju suradnje MUP-a i drugih upravnih tijela države. Dio opsega posla koji je bio u nadležnosti MUP-a bi prešao na tijela lokalne samouprave ili pravne osobe s javnim ovlastima.

U nadležnosti MUP-a ostao bi primitak u državljanstvo, izdavanje dozvola za nošenje oružja te reguliranje boravka stranih državljana.

Osvrnuo se i na pitanje migranata.

– Ilegalni migranti su se reaktivirali tako da je danas broj nezakonitih prelazaka u Hrvatsku 14 posto veći nego u istom razdoblju lani, izjavo je Božinović.

Božinović ne očekuje smanjenje pritiska na hrvatske granice, no kaže da su u tehničkom i kadrovskom smislu dovoljno spremni za zaštitu naših granica.

Osvrnuo se i na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite pri čemu je rekao kako na temelju zakona imaju mogućnost donositi odluke, naputke i preporuke na županijskim, gradskim i općinskim razinama.

– Danas znamo da svatko može zaštiti i sebe i bližnje ako se pridržava tih preporuka, a stožeri niti imaju mogućnosti niti ambiciju ljude kažnjavati zbog toga što ne žele poduzeti mjere kojima štite vlastito zdravlje, zaključio je Božinović.

Hrvatska je uz dobar pristup uspjela spasiti turističku sezonu za razliku od ostalih zemalja. Također je dodao kako odgovorno ponašanje predstavlja ključ uspjeha i spas turizma te uspješnu ekonomsku i socijalnu aktivnost.

Božinović se osvrnuo i na usporedbu s ostalim zemljama u pogledu pandemije koronavirusa. Spomenuo je kako su države poput Francuske, Španjolske, Italije i Srbije doživjele kolaps zdravstvenog sustava.

U Australiji se ovih dana vojsci daje ovlast da nadzire odnosno “lovi” osobe koje krše samoizolaciju.

Zaključio je kako je naš sustav u usporedbi s drugima veoma dobar odnosno među najboljima u Europi.

No, to se svakako ima zahvaliti i građanima koji imaju izraženu svijest te poštuju preporuke, piše Večernji list.

Ostavi komentar