Beroš: Rezervirali smo milijun i pol doza novog cjepiva protiv COVID-19

vili beroš
Vili Beroš, Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Prije tri dana, Hrvatska je potpisala jedan ugovor na europskoj razini čime je rezervirala milijun i pol doza novog cjepiva protiv koronavirusa, piše 24 sata.

Mnogo farmaceutskih kompanija ulazi u posljednju fazu ispitivanja cjepiva te su samim time počele potpisivati predugovore s državama vezane za buduću distribuciju tih lijekova.

Aktualni ministar zdravstva Vili Beroš je izjavio kako je Hrvatska potpisala jedan takav ugovor kojim je rezervirala milijun i pol doza novog cjepiva protiv koronavirusa.

Također se osvrnuo kako postoji još jedna globalna inicijativa, no da nije siguran treba li se Hrvatska priključiti istoj.

Svaka inicijativa odnosno svaki predugovor ima financijsku akontaciju odnosno kaparu.

– Novci nisu problem kada se pojavi novo cjepivo koje je relevantno, izjavio je Beroš.

Na pitanja koliko je vremena potrebno da bi se razvilo novo cjepivo koje bi uspješno djelovalo, Beroš nije znao odgovor, no rekao je kako će se na vrijeme priključiti takvim inicijativama.

Beroš se također osvrnuo i na aplikaciju koja obavještava građane jesu li bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom odnosno njezinim mobitelom s istom aplikacijom, a kojoj je potvrđeno da boluje od koronavirusa.

– Nitko ne može zamijeniti neposredan rad epidemiologa na terenu, izjavio je Beroš.

Također je dodao kako je aplikacija transparentna, anonimna i dobrovoljna.

Apelirao je na to da ljudi sami prepoznaju važnost korištenja aplikacije te od kakvog je ona važnog značaja za putovanje u inozemstvu, piše 24 sata.

Ostavi komentar