28. travnja – Međunarodni i nacionalni dan zaštite na radu

NHS-Nacionalni-dan-zastite-na-radu-2019
Zaštita zdravlja i sigurnost na radu su temeljno ljudsko pravo navedeno u Povelji Europske unije o temeljnim ljudskim pravima.

Hrvatski Sabor je 2007. godine 28. travnja proglasio Danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, želeći na taj način ukazati dužnu pažnju zaštiti na radu i upozoriti na obvezi skrbi cijelog društva o primjerenim radnim i životnim uvjetima.
Još od 1996. godine u 120 zemalja toga se dana obilježava Međunarodni dan sjećanja na poginule radnike. Obilježavanjem toga dana nastoji se utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe zaštite zdravlja I sigurnosti na radu.
Zaštita zdravlja i sigurnost na radu su temeljno ljudsko pravo navedeno u Povelji Europske unije o temeljnim ljudskim pravima.

Postavlja se pitanje kako u stvarnosti ostvariti učinkovito provođenje tog osnovnog ljudskog prava?
Naime, u Republici Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama Europske unije, uvijek ponovno potvrđujemo da su radnici u odnosu na svog poslodavca previše ranjivi da bi se zbog neposredne opasnosti za njihov život i zdravlje usudili pozvati na to pravo i odbili raditi!
U svakodnevnoj praksi radnici u pravilu stisnu zube i nastavljaju s radom iako opravdano osjećaju da radni uvjeti neposredno i razmjerno štete njihovom životu i zdravlju. Ne žele se zamjeriti poslodavcu i izložiti se riziku gubitka posla i plaće.

Sigurnost i zaštita zdravlja na radu moraju biti temelj i početak svake radne aktivnosti, a sigurno i zdravo radno okruženje osnovno ljudsko pravo!

Ostavi komentar