Ako gospodin Tolj nije govorio u ime Vlade RH, onda ga treba sankcionirati zbog lažnog predstavljanja

Sindikat novinara Hrvatske
Ilustracija

Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se Društvu novinara Slovenije u osudi nedopustivog ponašanja g. Ivana Tolja, savjetnika austrijske Styrije, koji je u razgovoru s direktorom jedne svjetske multimedijske kuće nastojao spriječiti objavljivanje jednog priloga o navodnoj upletenosti hrvatskih obavještajaca (SOA) u tajno snimanje slovenskih dužnosnika koji je za emitiranje pripremila slovenska POP TV. Ocjenjujemo to nedopustivim zadiranjem u medijske slobode, a stvar je tim gora što se g. Tolj predstavio kao da govori u ime Vlade RH.

Vlada se ogradila od aktivnosti Ivana Tolja, no smatramo da to nije dovoljno. Ako Ivan Tolj nije govorio u ime Vlade, onda se on lažno predstavljao, a to je također kazneno djelo zbog čega bi trebali reagirati Uskok i policija.

Nažalost, ovaj slučaj pritiska na novinare, kad je u pitanju Ivan Tolj – koji kao pomalo tajanstveni Styrijin savjetnik pod kontrolom ima dobar dio hrvatske medijske scene – nije ništa novo. Poznato je već da je od Nacionala svojedobno tražio da u tekstu i opremi promijeni nešto što se nije svidjelo tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću, a za vrijeme štrajka u Večernjem listu, u proljeće 2011., posjetio je Hinu i obrušio se na tadašnju ravnateljicu Smiljanku Škugor-Hrnčević tražeći od nje da ne objavljuje tekstove o aktivnostima Večernjakova sindikata.

Takav čovjek ne bi u hrvatskom medijskom prostoru smio igrati bilo kakvu ulogu, a kamoli odlučivati o tome što će se ili što se neće objaviti. Ni u Večernjem listu ni u ostalim Styrijinim izdanjima u Hrvatskoj, a napose ne u susjednim zemljama. Zbog štetnog djelovanja na hrvatske medije (što se vidjelo i u odmazdi prema Večernjakovcima koji su bili u zakonitom štrajku), tražimo od Styrije da Ivana Tolja smijeni s dužnosti savjetnika te da mu oduzme ured koji ima u Večernjem listu. Ili neka prizna da je zapravo Ivan Tolj pravi gazda Večernjeg lista.

Za Sindikat novinara Hrvatske: Anton Filić, predsjednik

Ostavi komentar