2020. donosi: Odsad iz kuće možete prijaviti bebu i tražiti vozačku dozvolu

Pristup izvacima iz zemljišnih knjiga, podnošenje zahtjeva za građevinske i lokacijske dozvole, kupnja vinjeta za plovilo te davanje suglasnosti za izdavanje putovnice ili osobne iskaznice za dijete dio su novih javnih e-usluga koje su odnedavno dostupne građanima.

Iz udobnosti doma građani mogu obaviti 77 elektroničkih usluga preko sustava e-Građani. Uspostavljen je 2015., a koristi ga 804.881 građanin, piše 24 sata.

Kako bi se koristio, treba se registrirati na središnjem državnom portalu. Kad je sustav e-Građani počeo s radom, malo usluga se moglo koristiti, a bilo je i malo načina prijave. U Fini se može zatražiti pristupna lozinka i pomoću nje prijaviti, autentificirati. No takva lozinka ima sigurnosni stupanj 2, a nove osobne iskaznice imaju sigurnosnu razinu 4 i puno su sigurnije.

Uza svaku uslugu koja se može koristiti preko sustava e-Građani navedeno je koji je stupanj autentifikacije potreban, odnosno kako se mora prijaviti da bi se to moglo koristiti. Sve više banaka omogućuje korištenje sustava e-Građani uz registraciju preko njihova tokena ili m-tokena. Takva registracija ima sigurnost 3. Ona je dovoljna na primjer da bi se zatražio gruntovni izvadak, potvrda o nekažnjavanju ili prijavili uzdržavani članovi obitelji i porezne olakšice na poreznu karticu na godišnjoj prijavi poreza na dohodak.

Novorođeno dijete može se prijaviti od kuće preko sustave e-novorođenče, no majka mora imati novu osobnu iskaznicu na kojoj je verificiran i elektronički potpis. Ima li i otac novu e-osobnu, majčinu prijavu može potvrditi također od doma, a ako je nema, može u matičnom uredu. Osim što se može pribaviti dokumentacija bez odlaska u urede, sustav e-Građani šalje i poruke u Osobni korisnički pretinac.

Ostavi komentar